Uzebox - Spelkonsol du bygger själv

2008-11-27

Uzebox är en enkel spelkonsol byggd runt AVR 8-bit mikrokontroller från Atmel. Det drivs som ett open-source-projekt och det hela verkar väldigt spännande. Du kan bygga Uzebox själv eller köpa den färdig. Att utveckla spel är relativt enkelt samtidigt som goda möjligheter att skapa kul spel finns. Jag räknar själv med att försöka bygga en Uzebox under julledigheten så har gjorde jag en liten sammanställning (^_^) Färdig ser de ut att se ganska presentabla ut med trevliga skal...


Foto från Uzebox-projektet

För den som vill ha en snabb introduktion till Uzebox finns en promotion-film nedan...

Uzebox är enkel spelkonsol
En viktig målsättning med Uzebox var att spelkonsolen skulle vara så enkel som möjligt med ändå ha hyggligt bra ljud och grafik med möjlighet till att utveckla intressanta spel. Samtidigt ska det vara enkelt och roligt för intresserade att utveckla program. Uzebox kan du antingen bygga själv eller köpa färdig. Vi ser i bilden nedan att hårdvaran inte är "onödigt" komplicerad:


Bild från Uzebox-projektet.

Byggd runt AVR ATmega644
Uzebox är byggd runt AVR ATmega644 som är en 8-bitar mikrokontroll från Atmel. En mikrokontroller kallas ibland för enkretsdator och det förklarar bättre vad det är. Det handlar om en "liten dator" där CPU, arbetsminne, programminne, I/O-enheter o.s.v. är sammanbyggt i en krets. Idag är mikrokontroller ytterst vanliga och förekommer nästan all modern elektronik.

Prestanda för AVR ATmega644 (enligt Atmel) har vi nedan:

Flash (Kbytes) 64
EEPROM (Kbytes) 2
SRAM (Bytes) 4096
Max I/O Pins 32
F.max (MHz) 20
Vcc (V) 1.8-5.5

Det var förövrigt Atmel ATmega644 som Ulrich Radig, Holger Buss och Thomas Scherer byggde ECB ATmega32/644. ECB ATmega32/644 är också den en hårdvara i öppenkällkod som från början utvecklades för att styra en kaffemaskin på internet.

Uzebox jämförd med Commodore 64 och Nintendo NES
Jämför man hårdvaran med moderna spelkonsoler som Nintendo Wii och Playstation 3 verkar Uzebox givetvis väldigt svag (<_<) Den räcker emellertid faktiskt alldeles utmärkt för att ta fram intressanta spel och flera av de spelkonsoler och hemdatorer som sålt bäst genom historien har ungefär samma prestanda. Ta t.ex. Nintendo NES, Commodore VIC-20, BBC Microcomputer System och Apple II vilka alla var byggda runt MOS Technology 6502. Eller Commodore-64 som var byggd på MOS Technology 6510. Eftersom både Commodore 64 och Nintendo NES både var välkänt mycket bra spelplattformar för alla som upplevde dem i tiden kan det vara kul att jämföra dem med Uzebox.

För Uzebox liksom Commodore 64 och Nintendo NES är det inte så himla många faktorer som påverkar vad spelen klarar. Här nöjde jag mig med det som inte hade med ljudet att göra eftersom hårdvaran för ljud och musik är svårare att jämföra bra.

Plattform Uzebox Commodore 64 Nintendo NES
CPU ATmega644 8-bitar MOS Technology 6510 8-bitar Modifierad MOS Technology 6502 8-bitar
Klockfrekvens 28.62 Mhz 14.32 MHz / 17.73 MHz 1.66 / 1.79 MHz
Programminne 64 KB 64 KB Upp till 48 KB
Antal färger 256 16 48
Upplösning 240x224 320×200 (*) 256×240
Sprites 32 st 6×8 pixlar 8 st 24×21 pixlar (*) 64 st 8×16 pixlar

(*) Minskar om man vill använda många färger.

Vi ser att Uzebox har en prestanda fullt jämförbar med två av de spelplattformar som sålt bäst och varit allra mest uppskattade genom historien.

Hur är det med spel till Uzebox
Vill man bara ha en billig plattform med många bra spel är det naturligtvis bättre att helt enkelt köpa en Nintendo NES, Commodore 64 eller Sega Megadrive eftersom många fler spel finns klara. Poängen med Uzebox har att du får tillgång till en spelkonsol för hobby-ändamål där allt är öppet tillgängligt och du själv kan utveckla spelkonsolen och dataspelen samtidigt som du kan utbyta erfarenhet med andra intresserade. Sedan går det givetvis bra att spela på den och grafiken ser ut att vara ungefär jämförlig Nintendo NES och C64:

Givetvis har vi alla sett betydligt bättre spel till både NES och C64 än det ovan men jag tycker ändå att det tillsammans med övrig information indikerar att ungefär samma möjligheter finns. Skillnader har snarast att göra med resurser som lagts på spelutvecklingen där det för C64 och Nintendo NES fanns stora ekonomiska resurser hos speltillverkarna. För C64 där både jag och många andra utvecklade spel som hobby såg dessa ut ungefär som det ovan.

Hur är det med spelkontroll?
En bättre lösning här än den projektet valt kan inte jag se. Vad man gjort är att ingång finns för två stycken joypad vilka är kompatibla med NES/SNES. Sådana finns det mängder av och de kostar nästan ingenting att köpa. Vill man bygga en själv bör det också gå utan större problem.


Foto: Justin Baeder

Ljud och musik till Uzebox
Här har vi ett demo av möjligheterna:

Mer om Uzebox
På följande webbsidor hittar du allt du behöver veta:
Officiell hemsida: The Uzebox Project
Forum: Uzebox Forum

Relaterat på Pryltrend.com:
Nintendo
Zeebo är den Häftiga & Billiga Spelkonsolen
Köp "$100 datorn" One Laptop per Child (OLPC / XO) på Amazon

Att sådana här projekt uppstår är en av många positiva verkningar av att internet kopplar samman folk oavsett fysisk närhet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du beställt din Uzebox än?

Anonym sa...

Jodå fast "paketerat" från en av firmorna som säljer det.

rickythemaniac sa...

om du nu lyckas bygga en och få den att funka, kan du tänka dig att sälja en färdigbyggd lr i delar till mig?
maila gärna om det

r3tard@live.se

//Ricky

Skicka en kommentar