Även mot mitten av 1990-talet var det inte ovanligt terminaler på företag och universitet. Rent praktiskt var terminalerna egentligen bara ett tangentbord, en svart-vit-bildskärm och en anslutning till nätverket med minimal intelligens. Med det anslöts man automatiskt till en centralserver när man loggade in. Alla program kördes där och fönsterhanteringen o.s.v. sköttes över nätverket med W- och senare X-windows.
Från terminaler till arbetsstationer och PC
X-windows gjorde att det egentligen inte var någon skillnad i upplevelse mellan om programmet kördes lokalt d.v.s. arbetsstation än på servern. Vad som var bäst långsiktigt handlade istället om hur prestanda och priserna på hårdvara utvecklades för arbetsstationer respektive nätverk. Utvecklingen blev allt snabbare allt mer tilltalande när det kom till arbetsstationer. För nätverken gick det inte lika fort och givetvis bromsades det också av det mer är mycket mer omständigt att bygga ett nytt nätverk jämfört med att köpa en ny PC eller arbetsstation.
Sun och övriga som levererade terminaler gick också de över till arbetsstationer (d.v.s. att program körs lokalt på datorn precis som med en PC). Då tyckte jag att det blev en stor förbättring (åtminstone när Sun Sparc 4 kom) därför att rent praktiskt innebär det bättre prestanda.
Hur blir det i framtiden på företag?
Bara därför det var mer effektivt en tid med arbetsstationer och PC behöver det inte innebära att det alltid kommer förbli så. Idag är prestanda per krona extremt tilltalade både för nätverk, arbetsstationer och servrar. Kostnadseffektiva lösningar i inköp går att bygga för de flesta tillämpningar på företag med få undantag oavsett hur man sätter upp sin miljö. Istället är det möjligt att kostnader för underhåll och adminstration blir viktigare. Där är det möjligt att tunnaklienter visar sig mer tilltalande i flera fall:
- Mycket mindre hårdvara hos klienten innebär sannolikt att denna mer sällan behöver bytas där.
- Istället sker uppgraderingar och lagningar av hårdvara huvudsakligen på ett fåtal platser där servrar finns.
- Det gör i vissa miljöer att man kan spara tid.
I många miljöer kommer det knappast inte innebära någon praktisk skillnad alls under öveskådlig framtid.
Pano Zero Client
Pano Zero Client är en representant för den nya generationen av "X-terminaler". Den
är mycket mer begränsad än en netbook och både fönsterhanterare och applikationer körs
över nätverket med Pano VDS (Pano Virtual Desktop Service). Pano Zero Client är en kompakt liten pryl i snygg design. Till den kopplas bildskärn, tangentbord, mus och USB-port finns. Fönsterhanterare är Microsoft Windows XP eller vista men den körs i datacentret.
I någon mening återvänder man till något som liknar den gamla stordatormiljön men idag har man typiskt inte en stor dator utan en hårdvarumiljö där man enkelt bygger ut med fler kretskort i ett gemensamt ramverk. Pano logic som tillverkar Pano Zero menar att deras lösning kan reducera kostnader. Sådant handlar egentligen om möjligheter och om de kan realiseras beror på datormiljön vilket är för komplext att försöka diskutera här.
Läs mer: www.panologic.com
Relaterat på Pryltrend.com:
Köp "$100 datorn" One Laptop per Child (OLPC / XO) på Amazon
Trevlig Mini-PC för Film & Musik - Shuttle XPC Barebone
Kraftfull Speldator från Fiat i Extrem Design - Abarth Powerplay Extreme
Uzebox - Spelkonsol du bygger själv
Köpa dator
Netbook blir viktig plattform för Online-spel
Årets julklapp - Elektronikbranschen tror på mini-pc
Designen liknar kanske Mac Mini något?
2 kommentarer:
Såg att denna pryl nu sälj även i Sverige.
http://www.dvnordic.se/pano.htm
Tackar för tipset!
Vet ej om det är aktuellt här men svenska företag som säljer något lokalt får mycket gärna tipsa via e-post så kanske jag bloggar om det. Syftet med bloggen är ju delvis att tipsa om produkter!
Det är naturligtvis kostnadsfritt (jag tar aldrig betalt för länkar eller redaktionellt innehåll). Bloggen finansieras via Adsense!
Men gör gärna kommentarer ändå men ange i så fall ert företag med alternativet Namn/Adress i "Kommentera som:". På så sätt kan folk passa på att ställa frågor
Skicka en kommentar