Apple Netbook är på väg

2009-07-25

Apple har haft stor framgång med iPod och iPhone. En netbook med samma koncept d.v.s. touchscreen, enkelt gränssnitt och enkel nedladdning av program och musik är väntad. En kommande "iNetbook" ("iTablet"?) går att passa in i konceptet men blir ändå nytt och starkare.

Uppgifter från taiwanesiska tidningen InfoTimes pekar på att en Apple Netbook kan vara på väg och ska börja säljas oktober för cirka $800 US. Denna sägs ha en touchscreen på 9.7"(24.638 cm). Informationen InfoTimes har bygger inte på något officiellt publicerat och gissningsvis (om den stämmer) har de fått tag i den via någon med insyn i de tre taiwanesiska elektroniktillverkare som ska leverera hårdvara enligt InfoTimes:

Foxconn tillverkar netbooks och notebooks åt andra leverantörer och uppges vara den som ska göra slutlig sammansättning.

Stämmer uppgifterna?

Att bedöma korrektheten hos dessa uppgifter är mycket svårt. InfoTimes känner jag inte till innan. Inte heller har det varit möjligt för mig att läsa artikeln. InfoTimes uppges vara en nyhetssajt men mitt intryck på sajten är att det är en tryckt tidning som inte publicerar nyheterna på nätet (dock är min kinesiska långt ifrån bra). Läs själv:

tw.stock.yahoo.com/news_content/url/d/a/090713/3/1kyqm.html
(Testa Google Translate. Kinesiska till engelska brukar ge bättre resultat än kinesiska till svenska.)

Det ligger givetvis ett värde för en nättidning att bli omskriven på mängder av tidningar, bloggar, nyhetssajter m.m. Att man känner till en aktör som kommer med ej publika uppgifter är därför viktigt. Ändå misstänker jag att uppgifterna är korrekta. Oktober känns som en rimlig månad och gör perfekt tid att lansera den inför julen. Angivna everantörer är också väldigt rimliga och spekulationer om att Apple och Foxconn har börjat samarbeta har kommit regelbundet nu en tid.

Vad kommer Apple Netbook göra?

Jag har läst en del spekulationer om vad netbook från Apple kan tänkas inkludera och av det håller jag med om följande:

  • I design och gränssnitt väldigt lika iPod och iPhone.
  • Självklart kommer den ha touchscreen.
  • Enkla funktioner för att e-posta och chatta.
  • Nedladdning av kontorsapplikationer och andra programvaror från en kontrollerad butik motsvarande AppStore.
  • Klarar spel och program till iPhone men ger också helt nya möjligheter.

Hur tänker Apple?

Jag tänkte dock våga mig på att spekulera lite längre än så. Apple kom för dagar sedan med sitt kvartalsresultat och därifrån har vi ett uttalande från Dan Moren, Apple, till Macworld.com 21 juli 2009 som rör just en ev. Apple netbook:

"I think most customers that are buying a portable want a full-featured notebook, and we deliver those and some incredible value. Some of the netbooks that are being delivered are very slow, have software technology that is old, don't have robust computing experience, lack horespower, have small displays and cramped keyboards, and I could go on and on, but I won't. I think many people won't be happy with, and we're only going to play in things where we can deliver things that are very innovative that we're proud of."
Citerat från Live Update: Apple Earnings Call

Från det inser vi att en ev. Apple netbook sannolikt kommer uppvisa god prestanda. Den kommer inte ha tunga applikationer utan ha fokus på att ge fler möjligheter än iPod, iPhone m.m. men utan att försöka göra för mycket. Apple har ju också flera bärbara datorer t.ex. Apple MacBook Air vi ser i bilden (Courtesy of Apple):

Jag tror mer att en Apple Netbook blir en kraftfullare och större iPod Touch. En iPod Touch med bekvämt större skärm och mer beräkningskraft. Men ingenting du sitter och skriver långa texter på. iPod Touch för den som inte placerar produkten visas i bilden nedan:

Tangentbord och pris

Kommer den ha tangentbord? Ja det tror jag men jag tror också att det blir något annorlunda än den vanliga laptop-designen på netbooks. En Apple Netbook tror jag inte kommer se ut som ovan för Apple MacBook Air.

Hur blir det med priset? Jag tror inte Apple skapar något som konkurrerar med MacBook utan deras netbook kommer ligga mellan MacBook och iPhone och det även när det gäller pris. Uppgiften om cirka $800 US verkar därför vara ett väldigt rimligt pris.

Samarbete mellan Google och Apple?

Eric Schmidt är inte bara CEO för Google utan sitter dessutom i Apples styrelse sedan slutet av augusti 2006. Han verkar inte planera att sluta med det. Inte heller verkar Apple vilja sparka bort honom. Detta trots att Google numera konkurrerar med Apple iochmed Android och Google Chrome OS.

Apple och Google kan sägas ha en väldigt skild filosofi kring öppna vs stängda plattformar (läs t.ex. Google Says Mobile App Stores Have No Future på Wired). Apple satsar liksom Nintendo på miljöer man kontrollerar medan Google uttalat att de inte tror att detta har någon framtid. Ändå misstänker jag starkt att en Apple Netbook kommer ha stark integration mot Google:

  • Anpassning av Google Chrome som webbläsare.
  • Tidigt test-case för Google Chrome OS?
  • Integration mot delar av Google Cloud.
  • Webbsökning.
  • o.s.v.

Ett nära samarbete tror jag skulle gynna båda företagen. Google vill in i bärbart och Apple behöver webben.

Hur blir det med beräkningskraften?

Uppgifter cirkulerar även om att Apple kan ha utvecklat en egen processor anpassad för netbooks. Kanske för att undvika en del av de problem Dan Moren tog upp?

"Some of the netbooks that are being delivered are very slow, have software technology that is old, don't have robust computing experience, lack horespower, have small displays and cramped keyboards, and I could go on and on, but I won't."

Jag kan inte bedöma dom uppgifterna men läs gärna mer i artiklarna nedan:

Look for PA Semi’s chip designs in upcoming Apple tablet

In Major Shift, Apple Builds Its Own Team to Design Chips

Kan Apple Netbook bli din sekreterare?

Följande inlägg är på Pryltrend kanske är intressant att läsa och diskuterar vad som gör bärbara prylar framgångsrika:

Framtiden för mobilitet utifrån en portabel Xbox

En av flera faktorer som diskuteras är sekreterar-/coach-funktioner:

Få av kan ha en sekreterare samtidigt som det skulle underlätta enormt. Världen blir ju allt mer komplicerad? Nintendo ramlade över det behovet och har haft framgång med ganska enkla möjligheter (t.ex. din coach i Wii Fit). Just detta tror jag är en ännu underskattad faktor för framgågnsrika mobila lösningar. Jämför gärna med kalendrar som ju nästan alla har och tänk dig att du kan föra det konceptet vidare så att det äntligen kan lämna trivialiter. Du vill inte ha en kalender du vill ha något som håller reda på allt utan att du ens behöver komma ihåg att titta i "kalendern".

Denna faktor har tidigare bl.a. diskuterats i:

Därför segrade Nintendo Wii i konsolkriget

Virtuell hustru + Diary Girl + Dr. Kawashima = Framtiden

Nintendo DS & Diary Girl <-> Mona Lisa Overdrive

Julklapp till mig & Den japanska trenden

Apple upplever jag liksom de flesta andra ännu arbetar innanför traditionellt kalender-tänk men försöker göra allt enklare än övriga. Klarar de att gå vidare kan de kanske blir riktigt framgångsrika? Jag tror dock inte att något liknande detta kommer till en Apple Netbook.

Mycket närmare en spelkonsol?

Kanske vill Apple också låta en Apple Netbook introducera ett till tydligare alternativ till Nintendo DS och P2P? Kraftfullare hårdvara och större skärm ger här intressanta möjligheter. Jag menar (mer utvecklat i Framtiden för mobilitet utifrån en portabel Xbox) inte långsiktigt på separation utan att ha så många som möjligt av vad folk söker samlat i en bärbar enhet så länge det inte negativt inverkar på enkelhet.

För Apple som satsar på en sluten miljö är steget heller inte långt. Nintendo DS har varit riktigt lönsamt för Nintendo. Nintendo och Apple har dessutom snarlika koncept när det gäller kontroll av plattformen och webbutiken för försäljning av program.

2 kommentarer:

Swedish Research sa...

Den här nyheten på Metro säger kanske också en del om vad Apple vill satsa på?

Apple tar patent på kareoke i Iphone

Netbook gör mer avancerat inom ljud, film, bilder m.m. möjligt utan att kräva skrymmande tangentbord.

Niklas C sa...

Svar: Det var inte Wii som kostade 7400. Det var alla räkningar som jag skrev om i inlägget innan =) Annars skulle det vara vääääldigt dyrt. Haha

Ja verkligen, att spela Wii måste verkligen vara bra träning. Det är inte tungt, men man håller ju på så länge och man känner verkligen att kroppen får jobba =)

Skicka en kommentar