Hitta vänner på Youtube

2009-12-03

Youtube integrerades ju nyligen mot Googles samlade funktioner för att hantera vänner och sociala kontakter på nätet. Jag vet ännu väldigt lite om det och är van att hantera det via Gmail. Principen är dock att kontakter du samlar på olika webbsajter och webbtjänster (Gmail, Youtube, Wave m.m.) går att nå på alla i en global adressbok. Åtminstone tycker jag att det borde fungera så men jag tror inte det är så än och har som sagt inte tittat på det alls egentligen. Emellertid såg jag att en ny "ruta" med funktioner dykt upp på Youtube som verkar vara steg på vägen dit:

Det här uppges fungera genom att matcha din e-postadress mot dina kontakter på andra sajter där du använder samma e-post som din Youtube-profil. Träffar visas om de tillåter att de blir hittade via e-post. För Facebook visas dessutom Facebook-vänner som anslutit sitt Facebook-konto till Youtube.

Om det här är det kanske intressant att konstatera att det inte är helt lätt att hålla reda på alla kontakter man har över allt. Vissa ger ju i princip upp och rent av i princip överger e-post (börjar bli ganska vanligt) och förväntar sig att alla tar kontakt via just nu ofta Twitter. Det är troligen ett övergående fenomen.

Att införa en samlad lösning för kontakter är svårt för de flesta eftersom motivationen för folk att börja använda en ny tjänst är låg samtidigt integration mot diverse annat är problematiskt även om standarder för gemensam inloggning finns (t.ex. OpenID).

För Google skulle det vara enklare:

  • De har stöd för OpenID. I vilken utsträckning det används vet jag inte men det verkar troligt att det införts eller införs generellt. Gemensam inloggning har i alla fall införts.
  • Antalet användare på diverse webbsajter är mycket stort och därmed finns kostnader i underhåll och utveckling att spara på ett samlat system både för inloggning och "adressbok" (vänner och kontakter).
  • Det gör det lättare för användarna.
  • Är standarden öppen möjliggör det även för andra tjänster att använda det samma.

Det här jag träffade på när jag sökte på "openid contacts" kanske är ett steg mot något liknande:

Bringing OpenID and OAuth Together

Om OpenID finns att läsa här:

openid.net

Några artiklar i urval om eller användbara för Youtube på Pryltrend:

Youtube fångade stark trend

Köp rätt videokamera

Vill du hitta filmklipp eller ladda upp dina egna är det enkelt att börja använda Youtube. Har du ett konto på Gmail fungerar det utmärkt även på Youtube.

www.youtube.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar