Jefferson Airplane - White Rabbit

2010-01-31

Här har vi nu en klassiker med White Rabbit med Jefferson Airplane från 1967. Grace Slick sägs ha skrivit lyriken på några minuter i ett väntrum.

Vad är då en white rabbit? Wiktionary ger oss följande kulturella förekomst:

"A phrase said, before saying anything else, on the first day of the month in order to bring good luck"

Ännu mer är den vita kaninen vad som visar vägen och alltid ner i hål om du ens klarar att följa den så långt. Kaniner springer snabbt och knappt något kan jaga ifatt dem och du springer över mark fylld med hål mer eller mindre igenväxta. Trampar du fel sitter du fast med bruten fot medan kaniner på några sekunder försvunnit ner i ett skarpt hål.

Vita kaniner kan emellertid stanna upp och prata med dig ett tag innan de rusar vidare. Det kan vara den mest surrealistiska och bizzarra upplevelse du någonsin haft men resultatet är underligt korrekt kunskap om saker du inte ens visste existerade. Därmed inte sagt att det någonsin är annat för mottagaren meningslös kunskap. Den kunskap kaniner har kräver nämligen en intelligens och kraft som få har - För vad i världen jagande äter inte kaniner?

Följer du kaninen längre hamnar du i twilight världarna så vackert illustrerade av Lewis Carroll i Alice's Adventures in Wonderland:

White Rabbit

Även om jag så många gånger varit kaninen skulle jag aldrig springa efter en utan hellre gillra en fälla. Därför ingenting är finare att äta än en mör kanin fint kryddad. De liksom andra smådjur smakar så härligt därför att märgen som rinner ut ur benen når hela köttbiten när du lagar dem hela. Det är bara att bulta dem innan du hänger dem och slutligen grillar. All kraft och kunskap kaninen har är din efter att du ätit den ner till märgen.

Låt oss avsluta med att vanan trogen citera en bit av lyriken från White Rabbit:

"When logic and proportion
Have fallen sloppy dead
And the White Knight is talking backwards
And the Red Queen's 'off with her head!'
Remember what the dormouse said;
'Keep YOUR HEAD'"

Från: Jefferson Airplane - White Rabbit (lyric)

Vad kan vi lära från det? Låt oss välja att se den vita riddaren och den röda drottningen som två motpooler i en helhet. Yang och Ying om vi så vill. Av och till hamnar de nödvändigt i konflikt med varandra innan saker åter balanseras och utvecklingen rör sig framåt. I sådana situationer lyssnar man bäst på den med övrigt jämförbart stora husmusen och ser till att behålla sitt huvud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar