Svartvit katt besegrar större katt och om tigrar och lejon

2010-01-29

Riktiga kattstrider hör inte till vad de flesta idag får möjlighet att se. Det ska verkligen var tigrar och lejon som slåss för att det ska vara riktigt stort. I princip är det dock ingen större skillnad med tamkatterna som får mat serverad åt sig i matskålen även om så många gånger visats behåller tamkatterna beteende som bara finns hos kattungar hos tigrar och lejon. Här har vi dock ett filmklipp där den svartvita katten besegrar en lite äcklig större lurvig katt:

Hur på alla sätt trivial striden är jämförd med lejonen och tigrarnas hårda strider i den större världen förstår vi från att husse och matte sitter och kommenterar det hela bredvid. Men sådan är nu tamkatternas rosa hem: kattmat av slakteriavfallet som blir över från husses mat, en dyna att sova på och ibland bärs du runt för att husse tycker du luktar illa eller för att de bara känner för att ha dig i knä.

För tamkatter att vända svart till vitt och vitt till svart är nu vad de gör. I den stora världen är sådant inget som behövs för där är svart alltid svart för vad som är vitt. Men vad som är svart vänder det som är svart ibland till vitt och det är samma aktör som vänder vitt till svart.

Lejonhannen vi ser efter maktkampen är den som styr

Nu är det också så i kattvärlden att hannen som vunnit några gånger fortsätter att vinna tills de en gång förlorat. Då ger de upp. På så sätt inser man ju lätt att t.ex. ett lejon som fortfarande har inflytande i sin flock är obesegrad. Den typ av maktkamp över vem styr flocken hör till vad regelbundet uppstår. Sällan är de viktiga även om strategisk reträtt ibland uppstår.

Det är den tveklösa bedömning av den lejonflock jag någon ibland sneglar på att den som styrde den förr är den som ännu har makten. Nu är givetvis maktkamp i lejonflockar där flera bröder styr svåra säkert bedöma och mycket sker som ingen ser. Att jag någonsin haft fel vet jag dock inte och jag säger att det lejon vi alla ser är den som ännu styr och att yngre lejon med ambitioner ännu får jaga själva i väntan på dom som håller i honorna ännu åldrats några år till.

Även en åldrad tiger äter lätt tamkatter, lejon och hundar

Bedömningar som dessa fria för vem som helst som förstår vad de är kanske vi snart ej längre kan göra. Det är verkligen en frihet bara tigrar har och inte tamkatter eller hundvalpar. Denna tiger behöver snart börja fundera på att välja en av fyra vägar där tre vägar stänger denna dörr. Han börjar själv bli väldigt gammal (35 år nu) och allt latare. Rent av att han kan känna att färskt blodigt kött är mindre attraktivt än att smyga sig in i städerna och jonglera för turisterna:

Låg gullighet och hög nördhet gör att tigrarna reas ut bland små katterna

Eller börja äta ur tamkatternas särskilda matskål där maten bara kommer utan ansträngning:

Tiger som börjat äta en röd små katt?

För till och med en åldrad tiger att jaga iväg alla andra kattdjur undantaget den största tamkatten säger oss något om tigerns exceptionella överlägsenhet.

Endast en yngre tiger kan besegra en tiger

Tigrar är vackra djur och de jagar i par eller ensamma. I sina territorier är deras makt ändå inget som ifrågasätts av någon tills de besegras av en yngre tiger. Tigrarna är intelligentare än lejonen och tamkatter dominerar båda närhelst de känner för det om än på olika sätt. Lejonen med sina stora flockar kastar åt dem kött. Tigrarna ryter, äter dem eller om de är slöa sätter bara tassen på dem tills ett otäckt ljud av krossande ben hörs:

Vad som skiljer tigern från små katterna

Foto: Tambako the Jaguar Licens: CC by-nd 2.0

Tider man särskilt ska se upp för tigrarna är när de jagar efter en ny hona eller om någon är ute efter deras hona. Då kan de vandra långt utanför sina vanliga territorier. Småkatter, hundvalpar och annat minimalt håller sig då bäst undan.

Ordförklaring

Jonglera för turister.
Göra något aktivt för att sälja reklam.

Äta ur matskål.
Du tar lön och kan därmed inte bestämma något själv.

Äta tamkatter.
Ta deras värdefulla trafik genom att se vilka ämnen de prioriterar associerat till var kunderna annonserar.

Sätta tassen på tamkatter.
Blockera deras värdefulla trafik utan att själva kunna konvertera den till värde.

Tamkatter.
Större media.

Lejonhannar.
Diktaturers verktyg för att publicera eller kontrollera tidningar.

Lejonhonor.
Vad lejonhannarna försöker kontrollera d.v.s. tidningar, nyhetsbyråer m.m. Det är dessa som gör allt jobb och används för att föra ut lejonhannarnas vilja.

Tigrar.
Oberoende publicister som dominerar lejon och när de får lust till det äter småkatter.

Hundar.
Underrättelsetjänster, säkerhetsorganisationer m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar