Fallstudier: Pansarvagnar

2010-03-24

Människans fascination av pansarvagnar och andra stora vapen är intressant därför att för nästan alla är de antingen något vi aldrig påverkas av eller när de inverkar på oss indikerar något uteslutande negativt.

Vi kan se att många gärna besöker uppvisar med stora vapen och köper böcker där de avbildats. Jag köpte själv Stridvagnar och pansarfordon - Över 240 av världens främsta stridsvagnar på bokrean för 74.50 kr.

Pansarvagnar förklarade utifrån Hedonimeter

Att ensamt förklara det utifrån faktorerna i Hedonimeter är kanske inte möjligt men det går att se att flera av faktorerna är starkt närvarande.

En grundläggande princip i Hedonimeter är att information vi mottar i perceptio får större påverkan och känns viktigare om den resulterar i större ökad aktivitet. Pansarvagnar betraktade som information går att se verkar tydligt stimulerande. Innan den påverkan diskuteras ska sägas att information som är direkt stressande eller oroande kan ha (men behöver inte) motsatt påverkan. Just att hotet av pansarvagnar för de flesta är ganska avlägset åtminstone i Västerlandet tar bort den påverkan samtidigt som det svagt otäcka kan verka lätt stimulerande.

Stridsvagnar jagar likt människor

Ökad aktivitet kan ske genom att hjärnan emulerar fysisk aktivitet vi ser hos andra. Det är en dokumenterad effekt som normalt uppträder egentligen alltid när vi betraktar någon som rör sig men kan också påverka utanför det. Att titta på sport kan troligen till stor del förklaras av det. Aktiviteten av hjärnans påverkas jämförbart med om du själv sportat och du får del av belöningen om ditt lag eller din idrottsman gör en god prestation:

Hjärnan tror på rättvisa

Här kan vi se att pansarvagnar åtminstone ytligt har likheter med hur människan jagar (det är säkert sammankopplat med att de började användas direkt när tekniska förutsättningar att bygga dem fanns):

1. Pansarvagnar jagar i flock ungefär som människan gjorde redan när vi använde spjut.

2. Den rör sig på marken likt vi springer.

3. Pansarvagnen är kamouflerad och det har vi "alltid" utnyttjat vid jakt.

4. Den skjuter iväg projektiler och det gjorde människan redan när vi kastade stenar och spjut.

Pansarvagnar kanske därför har förutsättning att aktivera många mönster inte bara för rörelsemönster utan också "jaktinstinkt". Vidare kan självklart ett "lag" du håller på vinna med sina pansarvagnar när du tittar på dokumentärer eller läser om dom.

Många fler faktorer

Pansarvagnar plockar dessutom in ett stort antal andra faktorer redan definierade i Hedonimeter (och fler ej publikt beskrivna). I urval gäller det:

1. Orthogonius via att de ofta lyfts fram starkt i 3D t.ex. via skisser där de visas i genomskärning. Orthogonius menar jag är en mycket potent faktor.

2. I många bilder "smyger" de sig fram delvis dolda och har kamoflage d.v.s. absconditus är verkande.

3. Kommunikation om pansarvagnar likt andra officiella försvarslösningar har alltid tungt av confidence över sig. Den är till för att inge respekt hos fienden och kan p.s.s. ge förtroende hos övriga. Det märker jag i boken också gäller bakåt i tiden där det kraftfulla hos modellerna lyfts fram mer än deras inte sällan uppenbara tekniska problem. Här verkar ibland också efectos especiales men är för komplicerat att diskutera här.

4. I dokumentärer från slag gäller att eligere finns d.v.s. valmöjligheter för hur pansarvagnarna ska användas diskuteras. Även gäller det prioritet på vilka pansarvagnar man satsar tekniskt på och beställer. Båda dessa exempel märks ofta i boken jag köpte och presenteras på ett sätt där man lätt känner sig duktig när man i efterhand följer resonemangen (d.v.s. efectos especiales verkar också).

5. Vissa pansarvagnar är vad vi många gånger sett och känner igen. Vissa modeller kan vara kända och då gäller fama.

6. Att de är stora, rör sig snabbt och ger ifrån sig höga ljud verkar allmänt förstärkande på intrycken enligt sammanfattningen i perceptio.

7. Pansarvagnar kan vara associerade med en stor mängd minnen av krig, konfliker m.m. vi läst om i skolan eller sett på nyheterna. Det innebär att memoria verkar.

8. Ofta tillsammans med pansarvagnarna presenteras kartor, tekniska skisser och dylikt. Det aktiverar mappa vilket jag bedömer är en av de mest kraftfulla grupper av faktorer som finns.

9. Pansarvagnar kan (korrekt i vissa situationer) upplevas som otäcka och farliga. Därför verkar resicum och scarus.

10. En del personer (troligen därför att pansarvagnar stimulerar effektivt i övrigt) lär sig en massa om dem och uttrycker ofta sin kunskap. För dom gäller också prosum eftersom det kan kännas trevligt att visa upp en mer ovanlig kunskap om något oavsett hur onyttig den är.

Det finns flera andra faktorer som också verkar men detta urval bör ha illustrerat och kanske förklarat varför pansarvagnar icke-rationellt roar väldigt många. En prediktion jag vågar göra från det är att böcker med bilder på pansarvagnar kommer dyka upp på många bokreor också i framtiden. Med små ompaketeringar av innehållet går de säkert bra att sälja till också samma personer flera gånger trots föga konkret nytt värde i informationen (eller ens från första början).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar