Smaskig blodpudding med bacon, alfalfagroddar, fuji-äpplen och en finare mjölk

2010-03-23

Här tittar vi hur vi kan laga en exotiskt svenskt måltid att bjuda utländska gäster på. Genom att skapa en trevlig måltid som rätt stimulerar deras hjärna skapar du förstärkning av ett i övrigt trevligt besök. Det kan öka chansen till att du uppnår den politiska lösning du satsat på, att ditt företag får affären du söker eller att du lyckas övertyga en lämpligt vacker kvinna i rött att flytta hit.

För denna måltid utgår vi från blodpudding därför att:

1. Med några enkla tips kan du inte misslyckas med blodpudding.

2. Det känns svenskt och är gjord av blod vilket är exotiskt.

3. Nästan alla gillar blodpudding om den är rätt tillagad med trevliga tillbehör.

4. Genom att blodpudding är billigt kan du positivt lyfta fram Sverige vid så många fler tillfällen.

5. Blodpudding är både söt och fet. Det är bra för humöret. Dessutom är den rik på järn, B-vitaminer m.m. som också mer direkt stimulerar och stödjer det via tillverkningen av signalsubstanser.

Rätt ingredienser för att laga patriotisk blodpudding

Inför lunchen idag köpte jag följande råvaror:

Bär är smaskigt till blodpudding och i särklass godast till blodpudding är björnbär men det använde jag tidigare i det här receptet:

Blodpudding smaskigt grillad i ugn serverad med björnbär, knaperstekt bacon, saftiga äpplen och söt senap

Här valde jag istället härligt smaskiga fuji-äpplen. Deras vackra balans mellan sötma och syrlighet gör dem perfekta till blodpudding och i klass långt ovanför samtliga övriga röda äpplen som just nu säljs i svenska butiker.

Att använda sylt eller dylikt istället för riktiga bär eller frukter är däremot inte alls lika gott och inte vad vad man ska göras. Färska frukter och bär är dessutom mycket nyttigare.

Smaskig blodpudding steg för steg

1. Skär upp blodpudding i tunna skivor. Dessa ska vara små och ha olika former. Att skära dem alla ut efter sidan ser däremot tråkigt och maskinellt ut. Spinta ut dem tunna men med varierad yta och tjocklek.

2. Lägga dem på ett fat och laga till dem i 200 grader i ugnen tills de känns klara. De ska vara ganska torra och absolut inte ha något degigt.

3. Samtidigt lagar du bacon i ugnen eller ännu hellre en magrare och finare skivad köttbit.

4. Skär upp förförsikt söta fuji-äpplena i skivor. Du ska däremot absolut inte förstöra dem med ett rivjärn (inget verktyg ditt kök alls ska ha).

5. För att ge måltiden något grönt valde jag alfalfagroddar. I de flesta fall är dock rädisgroddar vad de flesta gillar bättre därför att de har till blodpudding en smaskigt diskret hetta av peppar. Blandade groddar finns också att köpa men i allmänhet är det bättre att till sådant här hålla sig till ett fåtal ingredienser som verkligen passar samman.

Mer om groddar:

En inköpt Groddbox
Billiga & lättanvända Groddboxar
Börja grodda för en bättre hälsa

Om man vill passar också någon intensivt grön grönsak bra. Ett fåtal harricouverts kan passa.

Rätt mjölk kommer från Uppland

Notera mjölken jag köpte. Det är en Mjölk från Uppland. Givetvis är den i det här sammanhanget bättre. Vi har Uppsala högar som många besökande tittar förbi på utsidan tillsammans med Uppsala liljan föredömligt tydligt medtagen (även om och korrekt oviktigt jag inte tror den växer just där).

Dessutom har vi inte en trevligt gullig ko på mjölkpaketet? Nej tre stycken gulliga kor varav de gulligaste är på sidan av mjölkpaketet:

Gulliga djur stimulerar allas humör i större eller mindre utsträckning. Kor är dessutom trevligare än grisar och hellre än att prata en massa om dom i samband med blodpuddingen kan man berätta om alla våra gulliga kor som promenerar runt staden.

Korna kan man ju också enkelt promenera ut och titta på. Ännu enklare kan man ta sig en titt på potent gulligare fåren som promenerar runt om i Uppsala under sommaren. dom har vi ju faktiskt långa perioder nästan inne i Uppsala runt Pollacksbacken. Dessutom är det inga tråkiga importerade vita dussin får ut spännande svarta får med i övrigt ovanligt utseende. En gammal svensk fårras om jag kommer ihåg rätt.

Mjölkpaketets utformning i övrigt minskar risken att man häller ut mjölk vilket är ett problem med Arlas förpackningar. Det här mjölkpaketet kan man lika lätt ta med sig att dricka ur när man tränar eller i andra sammanhang. Det är en godare mjölk i en bättre förpackning med trivialt inspirerande teckningar. Den här mjölken smakar också bättre vilket förvånande mig men den har en djupare smak svår att beskriva.

Mer om kost

Fler recept på en smaskigare måltid som är enklare laga till:

Fallstudier: Kost

Mjölken jag köpte produceras av något som heter Gefleortens mejeriföreningen:

www.gefleortensmejeri.se

Groddarna är gjorda av:

www.svenskagroddar.se

Baconskivorna var från Eldorado och kostade 7.95 kr för 120 gr. Blodpuddingen är från Lithells och den har faktiskt en egen hemsida angiven:

www.lithellsblodpudding.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar