Renande sallad med nästan överdrivet goda kryddor

2010-05-16

Dagens sallad är en renande upplevelse i härdande goda kryddor och den ska ätas nära till stadens natur på min balkong blickande ut över ett fåtal träd och några duvors spännande liv.

Salladen äts därför på en robust stekpanna i gjutjärn. Järnet för våra tankar tillbaka till en tid när verktygen vi använde i matlagningen var bättre för smaken om än långsammare och svårare att använda - Levande eld i skogen vid en vattenkälla med friskt vatten, en kniv skapad under veckor av hårt arbete i flinta eller i en smedja. Tappar jag gjutjärns pannan på balkongen skadas den heller inte vilket gör att jag inte riskerar att behöva hämta upp glasbitar m.m. som annars kan komma ner på gatan.

Att servera på riskkakorna har vi en nästan överdrivet god sallad mycket kraftfull i smaken. Vi har spröda grönlökar med vitlök i olja smaksatt med chili (finns i matuvarubutikerna från Fontana). Vitlöken är mild i smaken men tillsammans med chili och grönlök ger den ett sting utan att vara lika påträngsen som det Mexikanska köket. För att göra salladen saftigare vi riktigt fina skivade morötter ändå prisvärda och lätta att spara många av hemma.

Allt utom vitlök är skuret och det har skett med en vass fickkniv snarare än kökskniv. Det är vad som passar bäst när vi äter utomhus på balkongen nära till stadens vackra naturliv. Morötter, grönlök m.m. ska inte vara perfekt skuret - det ska vara naturnära skuret.

Salladen serveras på riskakor som först får kaviar för att hålla kvar salladen, morötter och vitlöken. Kaviaren kan dessutom kryddas med torra kryddor och likt tidigare är grovmalen svartpeppar inspirerande härligt och förstärker den härdande kraft vitlök, grönlök och chili renar oss i.

Recept på riskkakor med härliga pålägg finns sedan tidigare i:

M. C. Eschers inspirerande konst med nyttigt förstärkande kost och romaner
Riskaka med svarta senapsfrön, svartpeppar och kaviar med sallad

Fler tips och recept hittas i:

Fallstudier: Kost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar