Fallstudier: Film

2010-06-16

Här samlas artiklar om de filmer som antingen har recenserats allmänt, har analyserats avseende efectos especiales - specialeffekter i den mening att de förstärker upplevelsen riktat för att öka hjärnans aktivitet - eller beror teknisk och teoretisk utveckling i området. För Streetdance 3D finns dessutom en till första analysen kompletterande diskussion om samhällsvärdet filmen skapar för UK genom att positivt stimulera besökarna i det egna landet och skapa konkret mer effektiv påverkan när London visas upp för utländska biobesökare skapande större möjlighet att få fler besökande ungdomar och yngre vuxna än normalt för film.

När det gäller film, musikvideo eller reklamfilm och allt annat rörligt gäller att det är en enorm utmaning både i skapande och oavsett tekniska hjälpmedel eller analysgrupper försöka avgöra påverkan. Därför att i första hand analysera ögonblicksbilder är båda lättare och för den intresserad att följa fallstudier på Pryltrend är en första enklare start: Logga och varumärke.

Samtidigt gäller att få expertområden kan så mycket om visuell påverkan som de stora filmbolagen och dom personer de arbetar med. De har också resurser att testa påverkan, finansiera forskning och ta in expertis från områden vi i vanliga fall inte uppfattar höra till film (t.ex. neurovetenskap, psykologi och matematik). Det gör dem väldigt intressanta och är aktörer som mycket mer än vanligt finns att lära från.

Streetdance 3D

Streetdance 3D är en dansfilm och det innebär en särskild form av påverkan av hjärnan där aktivitet liksom all rörelse vi ser speglas i viss utsträckning. Filmen är ännu mer intressant därför att detta skickligt förstärks bl.a. via balett, storslagen arkitektur kombinerad med dans, ljussättning och färg.


Ett fint exempel vars fulla värde inte går att uppleva utanför filmen där arkitektur och dans i 3D kombineras i Streetdance 3D. Det skapar ett verkligt möte i biobesökarens hjärna mellan dansens stimulans och den konstanta visuella positionen arkitekturen ger.

Filmen har ett rikt antal andra stimulerande komponenter. Samtidigt kan den som diskuteras kräva öppenhet och hos äldre (säg från 25 år senast om man inte är tydligt motoriskt aktiv t.ex. med dans) ett sinne som är i tillväxt medan det för barn och ungdomar är mycket lättare att uppleva detta värde därför att deras hjärna utvecklas fortfarande och är mer mottaglig för den här formen av stimulans.

Streetdance 3D är brittisk film pånyttfödd

Verkligen att Streetdance 3D är den första indikationen om att brittisk film går mot en ny vår. Att man klarat att ta till sig kunskap från ett flertal områden och göra något för genren ovanligt bra är den betydelsefulla prediktionen om kreativ innovation - Nya tillämpningar, nya kunskapsområden och ny teknik.

Nya tillämpningar diskuteras kort här eftersom jag inte tydligt pekade på det i analysen av filmen. Streetdance 3D skapar ett värde även utanför den direkta glädjen för biobesökaren genom att stimulera målgruppen till att se positiva saker att göra där det sker via vägar även utanför som traditionellt handling, musik och enklare scener som att dra nytta av den hälsosamma motoriska stimulansen.

Inriktning på rörelser och scener gör också att konkret handling får mindre praktiskt utrymme vilket för en välgjord dansfilm lyfter fram det stora som sker mycket kraftigare utan att det verkar konstigt (för den som klarar att ta till sig dansfilm d.v.s. mest barn och ungdomar men Streetdance 3D har givetvis just dom som primärmålgrupp).

Det sker dessutom medan London visas upp och det görs på ett sett välanpassat för yngre i UK men också i andra Västerländska länder och det görs med högt konstnärligt värde. De annars mer förstockade föreställningar om vad som ska tvingas på mottagarens näthinna har skalats bort. Även om Fredrik Strage recension av filmen lämnade mycket att önska i övrigt - tråkigt nog är den typisk för de filmrecensioner tidningarna publicerar (inte minst håller gratistidningen 18 minuter Uppsala ovanligt låg kvalitet) allt mer av även om Dagens Nyheter åtminstone i tryckt tidning annars brukar hålla ganska hög kvalitet - är hans reflektion om ljust detta ett fint exempel:

"Fotot är också intressant. Aldrig förr har London sett så amerikanskt ut. Här finns inga regniga, grå gator. Allt badar i ett gyllenbrunt Jerry Bruckheimer-ljus."

Från: Streetdance 3D | Dagens Nyheter

Att London skulle se amerikanskt ut handlar givetvis om hans upplevelse av hur USA ser ut på film där minnen från amerikansk film han oftare ser blir aktiva av Streetdance 3D medan motsvarande referenser till brittisk film saknas. Gissningsvis handlar det mer om att man här visar upp modern storslagen arkitektur från London vilket annars är vanligt i film gjord i USA.

Gods and Generals

Gods and Generals är den bästa skildring av nationalismen i upplevelsens mitt hos en befolkning och för en upplevd krissituation på nästan alla sätt optimerad för att utlösa dess fulla kraft. Alla andra filmer som utspelar sig i sådana situationer tar istället perspektivet från en förtryckt minoritet eller ett helt orealistiskt perspektiv. Sådan film kan ha värde men lika viktigt är en ytterst visuell i detta ren cinematografisk skildring av nationalism från det perspectiva troende upplever.

Kanske särskilt får vi värde när amerikanska inbördeskriget skildras därför att där har vi ett specifikt kulturellt arv från Europa påverkande konflikten och som framgår trots att medvetenhet om detta kan ha saknas. Konflikten påverkar än idag men arvet kanske börjar släppa taget vilket kan ha att göra med en bättre förståelse av den övergripande problematiken som krig efterlämnar.

Recension: Gods and Generals

Filmmusiken har diskuterats i:

Filmmusik - Gods and Generals
Bonnie Blue Flag

Forskning, tekniska och matematiska modeller

En trevlig sammanfattning av de matematiska möjligheterna som används för att generera visuella datorgenererade specialeffekter (liksom annat där det är kostnadseffektivt) finns i:

Tips för bättre datorgenererade specialeffekter i Notices of the AMS

Övrigt relaterat till film

Fler artiklar och fallstudier relaterade till film är:

Filmmusik
Teatermasker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar