Galangal och svartpeppar är kryddor med specialeffekter

2010-06-16

Att betrakta konst skild från poesi, litteratur, matlagning eller film är inte logiskt där att upplevelsens djup är den samma. Uppdelning finns inte p.g.a. någon särskild egenskap i påverkan på oss utan hur vi konceptuellt uppfattar momenten när respektive sak skapas.

Däremot kan påverkan skilja sig en aning i styrka men i mycket när de rör sig i samma "områden" behöver skillnaden i påverkan inte vara särskilt stor i vad de rör hos den som är tränad på en av upplevelserna (d.v.s. hjärnan är van sedan ett tag att få glädje av det och har anpassat sig till det för att skapa förutsättning att lära sig mer och skydda befintlig kunskap).

Hur många av dessa konstformer i efectos especiales vi orkar eller att väljer att ta till oss av dem har att göra med vår förmåga att bibehålla neurogenesis samt hur många konceptuellt divergerade ämnen vi behövde lära oss under ungdomsåren (varje enhet som uppfattas konceptuell skild vilka de normalt är kommer med en kostnad d.v.s. även om exempelvis matematik bibehåller antal undervisningstimmar lär sig eleverna mindre om det totala antalet ämnen blivit större och från början var större än cirka 5 - 7 st).

Kryddor är ett exempel i skönhet av principen. Du kan uppleva mat visuellt och känna det lilla från källans originalis. Kryddorna bär både smakens verkan liksom den möjligt visuella upplevelsen men gör mer genom att exaltera neuroner utanför smaken - även känsel och övriga på slemhinnans yta - och centrala nervsystemet direkt även utan vägen från munnens och magens neuroner när samma ämnen som ger smaken når hjärnan och direkt påverkar dess neuroner.

En av de mest exalterande kryddorna är galangal nära besläktad med ingefära och den smakar hett i munnen. Galangal är också centralstimulerande i den naturliga världens lugnare mening och har man inte ätit den på ett tag och kryddar en potent måltid eller tuggar i sig en färsk härligt stark bit är effekten märkbart under någon timme eller två.

Därför är galangal också excellent afrodisiakum. Allt detta kan också sägas om svartpeppar även om denna inte är alls lika stimulerande i matlagningen som galangal. Orsaken till det har dock troligen att göra med att svartpeppar behöver vi p.g.a. dess annorlunda smak ta mycket mindre av i måltiden.

En person som rökt en cigarr innan och kryddar ordentligt kan däremot tänkas känna något av effekten både därför att nikotin samspelar med effekten och därför att han tar mer av kryddan.

Både galangal och svartpeppar är riktigt rika på många nyttiga ämnen. Någon särskild risk med någon av dem känner jag heller inte till. Orsaken till att de kan upplevas brännas - utan att ha brytt mig i att kontrollera det - är med mycket hög sannolikhet att de kemiskt påverkar neuronerna på slemhinnan vilket ger en kaotisk upplevelse och inte att de fräter på den. Ungefär som samma ämnen sedan gör i hjärnan.

Nedan har vi färsk galangal och svartpeppar jag hittade på den trevliga Thailändska affärer i Svava, Uppsala, och köpte av en oerhört vacker kvinna (kanske en aning kort jämfört med mina två meter men som vi redan vet från att ha studerat japansk kulturen är miniatyrer gulliga).

Galangal och alla andra starka kryddor är typiskt för L'Thai Cuisine och det skapar en del av kulturens skönhet både i konst, litteratur och allra mest den öppna starka matlagningen.

"I wrap the sky around myself
to keep away the cold
and eat starlight late at night
to take the place of rice.
Dewdrops scatter below the sky
for me to find and drink,
and out my poems flow
to greet the morn, to last the age."

Från: The Poet's Testament, första versen.
Av: Angkarn

Nedan det djupt påverkande demokratimonument i Thailand. Det är en vackert tilltalande arkitektur och just att den skapats fysiskt stor och består av många objekt var och en stora i en ljus färg - kanske ännu mer när det är solens färg som vi är vana att navigera efter - gör att monumentet känns viktigare och vi tittar under längre tid (läs mer i Bebisar kan räkna och förstår väven av rumtid.


Arkitektur, design, foto eller för en kartograf kartor skiljer sig heller inte från övriga av människans efectos especiales. Bäst och starkast upplever vi därför L'Thai Cuisine med denna vackra kulturs poesi, arkitektur, konst och vad mer från den som kan förstärka upplevelsen.

Vid ekonomiskt tillfälle borde jag verkligen resa runt i ett antal asiatiska länder för att följa upp Efectos - Cultura och Thailand tillsammans med Indien, Japan och Australien är var och en värt besök, och Thailand har jag heller aldrig rest till utanför poesin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar