The Fifth Dimension - Age of Aquarius / Let the Sunshine In

2010-06-18

The Fifth Dimension med Age of Aquarius är tror jag för många känns ytterst typiskt och symboliskt för 1970-talets hippie- och fredsrörelse. Orsaken till det är sannolikt att Age of Aquarius använts som filmmusik flera gånger och mest känd av dessa är filmatiseringen av Hair:

Men referenserna och användningen av Age of Aquarius har modigt fortsatt genom åren lämpligt ospecifikt och både svår- och lätttolkat burit med sig idéerna från 1970-talets hippie- och fredsrörelse som i alla inledande verser av lyriken sammanfattar allt viktigt t.ex. andra versen:

Harmony and understanding
Sympathy and trust abounding
No more falsehoods or derisions
Golden living dreams of visions
Mystic crystal revelation
And the mind's true liberation
Aquarius!
Aquarius!

1998 i The Simpsons har vi avsnittet D'oh-in in the Wind där Homer Simpson söker sitt mellannamn och återfinner sitt hippie-förflutna från när han var barn och får många tillfällen att spela musik, dricka vin och vandra i naturen, protestera mot saker som irriterar honom.

Dessutom tillverkar Homer Jay Simpson av misstag en juice med peyote som hela Springfield (vilket menar jag är en miniatyr av Hollywood) dricker.

1994 användes musiken i Forrest Gump som ju i dom tidigare delarna utspelar sig på 1960- och 1970-talet.

Ett antal andra filmer, TV-serier m.m. har också använt den och när musiken med dess association till 1970-talets hippie-rörelse hålls stark lär det fortsätta. Särskilt effektivt blir det givetvis när den sätts i kontrast mot Vietnamkriget - två starka sidor av 1970-talet som i USA både protesterna och var upprörde mot varandra.

Hippierörelsen gillade inte Vietnamkriget och den amerikanska regeringen och de allra flesta länge bland övriga tyckte att hippierörelsen var otäck. Med mer erfarenhet av historien hade knappast något behövt oroa sig över hippierörelsen. Sådant kommer alltid ner till att resa runt en aning, klä sig på ett "nytt" sätt och spela musik som upplevs annorlunda från äldre mer förstockade uttryckssätt och umgås med intressanta personer för att få nya intryck via flera olika saker i perception.

Dale Pendell

Hur det då sig att Age of Aquarius så ofta används? Dels är det lättsam musik men också stämmer lyriken väl med hur hippierörelsen ofta uppfattas och ännu mer dom ideal som har bevarats även om rörelsen i dess mer visuella intryck inte lever kvar i samma antal: peace, love and understanding.

Också visas den spirituella kulturen stark under 1970-talet och den mest potenta influensen av 1970-talet levande idag här via trosföreställningen att vi rör oss in i Age of Aquarius - en tidsålder som kommer innebära stor förändring. Exakt vad vet vi givetvis inte men genom större rotationer avseende jordens vinklar mot diverse andra himlakroppar tycks det vara fallet.

Jag ska absolut inte påstå att vi inte är på väg in i en period av mer fred och stora förändringar. Men jag tror det viktigaste som förändrats för det dels är större vetenskapligt dokumenterad kunskap om människan och att 1970-talets hippies nu sitter lite varstans i USA med en massa inflytande över litteratur, media, politik och diverse stora företag och de gillar väldigt mycket fortfarande koncept som fred, demokrati, var snälla mot varandra m.m. och det påverkar ganska mycket. Därför är jag verkligen inte den som någonsin skulle "protestera" mot trumcirklarna i California. Jag gillar dom.

Nedan har vi Age of Aquarius satt till ett klipp från ett av dataspelen i Final Fantasy serien (har mest troligt skett av någon annan än av Square Enix som producerar serien.

1 kommentar:

Forgman sa...

Ha, ha, musiken funkade rätt bra till Final-Fantasy-videon!

Final Fantasy IX är för övrigt ett mycket bra spel. Det visuella fungerar fortfarande trots att det har några år på nacken samt att alla karaktärerna i spelet är gulliga. ;)

Skicka en kommentar