Pastor Jean-Bosco Uwinkindi arresterad för tusentals mord

2010-07-13

Under inte ens hela 1994 mördades fler än 800 000 tutsier i Rwanda. Folkmordet är som jag diskuterat tidigare vad västerländsk kolonialism lade grunden till.

Praktiskt var det vad de kristna samfundet i Rwanda organiserade, ge infrastruktur för och aktivt deltog i. En av dessa är prästen Jean-Bosco Uwinkind misstänkt för fler än 10 000 mord där han själv aktivt deltog i ett antal inklusive på barn och kvinnor i och utanför kyrkan. Bara runt hans kyrka har fler än 2000 döda kroppar hittats.

Efter att tutsierna senare "invaderade" Rwanda och en fredlig situation där folkmordet hanterades rättsligt på ett närmast unikt föredömligt sätt retirerade emellertid hutsu-milisen in i dåvarande Zaire där de i dom östra delarna som i allt praktiskt ända sedan kanske 20 år innan Zaire skapades som stat ständigt har varit utsatt för väpnade konflikter av olika slag och där ingen lag eller rätt existerar idag lika litet som någonsin sedan kolonin Belgiska Kongo infördes.

Jean-Bosco Uwinkindi varande en av ett hundratal ytterst ledande personer flydde med milisen och har sedan dess praktiskt varit svår att komma åt. För några veckor sedan gick han dock över gränsen in i Uganda där han arresterades.

Han är nu ställd inför FN:s tribunal där givet de ytterst omfattande bevisen han helt säkert kommer dömas. Orsaken till att så omfattande bevis finns beror på det föredömliga sätt som problematiken efter kriget hanterades där man dokumenterar allt och också har en tror jag korrekt mer än vanligt förlåtande förhållningssätt rörande vad som skedde i grupprörelser (bara rent praktiskt att döma alla som deltagit i folkmordet till fängelse är vad varken infrastruktur eller pengar saknas till vidare behöver folk lämna den här konflikten skapad av Belgien och hitta något som ger värde för framtiden). Därmed genom att systematiskt besöka egentligen alla byar samlings mycket dokumentation in om vad som skedde.

Åtalet av FN-tribunalen finns att läsa här:

69.94.11.53/ENGLISH/cases/Uwinkindi/indictment/uwinkindi.pdf

Mer att läsa finns också hos BBC News:

Top Rwanda genocide suspect Uwinkindi pleads not guilty

Kan vi lära något om Rwanda? Viktigast behöver vi alla göra mycket mer som personer oavsett om det handlar om svält, sjukdomar, miljö eller krig och konflikter. Allt detta skadar oss alla. Vilken område man själv väljer att prioritera har mindre betydelse men där vi står idag är flera av dessa frågor - och redan miljön - nått en storleksordning där ingen kan förvänta att vi kommer nå annat än katastrof om inte många fler gör mycket mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar