Kaststjärnor kan förklara Apples framgång

2010-09-15

Om nyheter från Blomberg - Steve Jobs Stopped at Japan Airport Over Ninja Stars, SPA! Magazine Says - är korrekt vet vi inte och är inte av en typ de faktakontrollerat själva. Men det är inte orimligt och även om det kanske känns lite ovanligt att Steve Jobs tänkt sig att öva med kaststjärnor behöver det inte vara dumt och kan ge en del av förklaringen till hans framgång.

I Steve Jobs roll är det ju viktigt att tänka nytt i paketering och känsla av produkterna där varje framgångsrik produkt de haft varit en del av en serie skapad från en första lyckad sådan produkt som Apple II, Macintosh, iPad och iPhone.

Att öva motoriskt cortex och balans oavsett om det är via yoga, svärd eller kaststjärna är vad som kan ge värde. Denna del av hjärnan är massiv i storlek även om densiteten på receptorer är lite lägre och den är kopplad direkt eller indirekt till allt viktigt för idéer.

Vi kan se det som denna typ av övningar aktiverar hjärnan utan att de mest kritiska för nya idéer behöver arbeta direkt. Det är möjligt att dessa kan genomföra den typ av "sortering" och "förstärkning" när sådana övningar sker avslappnat (d.v.s. efter att direkt inlärning av aktiviteten skett) som jag diskuterade på Nyhetsbloggen i Hur plötsliga insikter och lösningar uppstår och citerat nedan:

Sudden Genius? Andrew Robinson

"Newscientiest har den läsvärda artikeln Eureka! How moments of genius happen om kreativitet diskuterad utifrån boken Sudden Genius: Creativity Explored Through Ten Extraordinary Lives (Google Books) av Andrew Robinson.

Jag skrev en kommentar till artikeln som kan vara praktisk att ha kvar här och diskutera vidare:

I for sure have reason to think you and/or the book at least partly got this right:

"it highlights the fact that creative people are complex individuals who focus on their work to the exclusion of all else."

But I didn't quite see in your article how that conclusion was made.

And saying you are partly right I mean the time around such ideas being formed even for a few years under which the thoughts often are highly focused on the subject area many hours per day making the process on the biological neural networks for stabilization of memories and so on working relative total very localized on just that subject area making "random" ideas for example in sleep more likely.

Besides that I am not that sure that many of these extraordinarily persons generally in life "focus on their work to the exclusion of all else." Though it might hold some truth in it :-)"

Jag tror som Robert Weisberg (Temple University) heller inte på några omedvetna tankar som ger upphov till nya idéer och lösningar.

Vad jag tror förklarar de idéer man kan få i sömnen - kanske normalt närmare vaken - eller i plötsliga insikter är hjärnan som utan en färdig karta eller väg förstärker mönster representerade inlärning både vad som är färskt och aktuellt (från dagens tankar och inlärning) respektive gammal kunskap som behöver förstärkas genom att sätta spänning mellan neuroner för att den inte ska "försvinna" (det sker ändå men hålen "fylls igen" vilket gör att korrekthet minskar med tiden).

Detta sker möjligen dygnet runt men det är naturligt att det kan arbeta mer intensivt när vi sover eftersom flödet av nya intryck som behöver utnyttja sådana nätverk är lägre.

Fokuserar vi nu tydligt på ett begränsat område under en period kommer de biologiska neuronnäten relaterade till detta aktiveras mycket mer under detta jämfört med totalt i hjärnan inte minst därför att du studerar ämnet intensivt med få andra intryck.

"Insortering" av nytt relaterat till det från ett stokastiskt eller systematiskt (utan hänsyn till kunskapen) schema kommer då oftare ge träffar mellan olika delar som kan ha värde och som vi missade via medvetna tankar där vi följde en "exakt" väg. När processen pågår lyser kopplingarna upp men utan en plan och ibland upplevs en koppling under detta och det representerar en möjlig idé.

Tittar vi nu på kända exempel när stora upptäckter skett på detta sätt tycks en känsla av att något viktigt insetts upplevas när man tvingas vaken. Det är också vad jag själv kan uppleva när det sker. Troligen är detta bara en mekanism för att flagga att denna process hittat en koppling vi innan inte hade aktiverat i ett nätverk som är allmänt mycket aktiverat (d.v.s. tycks vara väldigt viktig).

Insikt är ingång till ett nytt perspektiv och inte en färdig lösning

Däremot är jag mindre säker på om insikten som då fanns när de vaknade verkligen representerar upptäckten i sig där ju vad personerna refererar till åtminstone i sig inte kan sägas vara det direkt. Ofta är det en visuell bild som får dem att förestå något.

Det är vad jag tror indikerar ett intryck som hjälper oss att gå till ett nytt perspektiv på kunskapen bedömd intressant därför att en eller några träffar givits (under lagring och förstärkning) i sömnen i detta. Givet det och den allmänna insatsen tidigare på ämnet kan detta då leda till en snabb förståelse genom att tänka från det perspektivet.

Fler kvinnor inom teknik och matematik kan ge fler lösningar

Bra att läsa vilket anknyter till detta men rekursivt utåt sett på generationer av människor (eller populationer sett över en längre tid) är Upptäckter bygger på upptäckter.

Av samma anledning kan vi argumentera att vi i forskning gynnas av att ha personer med olika erfarenhet från olika kulturer därför att det uttrycker naturligt fler p.s.s. "irrelevanta" men konstruktiva perspektiv. Därför är det exempelvis viktigt med fler kvinnor inom matematik och teknik som diskuterat i:

Kvinnliga förebilder inom matematik
Kvinnliga förebilder i matematik: Fler sajter kan enkelt skapa värde

Vi står inför stora utmaningar rörande inte minst miljö och trots positiva tecken på utveckling av nya lösningar går saker sammantaget inte bra. Mycket mer krävs i ökad hastighet även om det inte är problem som behöver lösas på ett fåtal år.

Fler inlägg i detta område finns bl.a. via modell av människans språk där flera tidigare färskare inlägg om området på Nyhetsbloggen finns länkade. "

Aktivering av motorisk cortex kan tänkas förstärka den effekten just genom att området är så massivt vilket gör att chansen för att träffar ska uppstå blir mer sannolika därför att de möjliggörs över större avstånd.

Balans, koordination och motorik stimulerar mer

Vidare är det mycket möjligt att området varande så massivt stimulerar tillväxt faktorer på en nivå som gör systematisk skillnad i hjärnan och bidrar positivt till hela hjärnans tillväxt.

För kaststjärnor att variera sig med kan vi se andra världen:

  • Det aktiverar minnen av den japanska kulturen, västerländsk populärkultur och minnen från resan vilket relaterar "irrelevant" men enligt resonemanget i citatet har det värde.
  • Vi kan gissa att det är nytt för Jobs och något han köpte medan han var i Japan i någon turistbutik eller liknande och att lära sig något nytt är positivt.

Dessutom är kaststjärnor lite farliga vilket adderar aktivering till träningen med dem på samma sätt som perfektion i träning med svärd, motorsport eller kanot i forsar kan tillföra något positivt för hjärnan.

Steve Jobs kan nu visa Eric Schmidt vem som är mest man

En lika potentiellt värdefull möjlighet som Jobs kanske inte tänkt på är att nästa gång han dricker kaffe med Eric Schmidt kan han visa sin souvenir. Schmidt kommer känna att Jobs inte bara är en kreativ företagsledare inte rädd att pröva något nytt från en främmande kultur och viktig marknad utan också att Jobs är en tuff hänsynslös krigare som smyger sig fram som en Ninja: en hård motståndare i klass med de i Kalifornien välkända filmhjältarna Clint Eastwood och The Governor (¬_¬)

Visst att stora skillnader finns mellan hur barns och vuxnas hjärnor fungerar men mycket ligger i impulskontroll och förmåga att utnyttja hjärnan över större avstånd. Sådant här är också viktigt och gäller för såväl barn som vuxna.

Foto: R'eyes Licens: CC by 2.0

I konkurrens med Google hjälper det till att kompensera bl.a. för hur Matt Cutts klättrade upp på Kilimanjaro begav sig ut och besteg ett berg och det utan internet. Jag ser inte att Apple mött upp där än.

Sådana faktorer verkar alltid löjliga när man pekar på dem men det innebär inte att de saknar påverkan. Även om att visa upp en kaststjärna kanske inte är vad som är optimalt är det inte dåligt för företagsledare eller viktiga representerande personer att klättra upp på höga berg och dylikt.

Det kan skapa värde för företaget och är tror jag också underutnyttjat där det egentligen huvudsakligen är vissa begränsade grupper som använder det där fler i respektive stora företag kan bygga värde för arbetsgivaren genom att lyfta fram dessa aktiviteter. Kraft indikeras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar