Strategisk militär manual läckt från Nordkorea

2010-09-20

Publicerad innan på SEOTaktik i Nordkoreansk manual över militärstrategi läckt. Värdefullt att särskilt understryka här för en bredare publik är hur oerhört lätt när fakta saknas att skapa en falsk bild om vissa uppgifter stämmer - det gör att falsk information lätt uppfattas som riktig. Detta behöver inte alls vara fallet för den militära manualen men kan mycket väl vara det om den nordkoreanska regimen ser ett värde av att ge en falsk bild. Givet att landet är en diktatur är det svårt att bedöma uppgiftslämnare vilka också även om ärliga från en början mycket lätt upptäcks varefter de kan användas för att manipulera bilden omvärlden har av verkligheten i Nordkorea där de hela tiden tenderar till att önska understryka sin militära slagkraft (som nog inte är så stor som antal soldater ger en bild av även om deras kärnvapen om praktiskt fungerande givetvis representerar ett enormt hot).

Voice of America rapporterar att en tycks det ganska detaljerad manual över Nord Koreansk stridstaktik även med specifika metoder ska ha läckt ut via en kristen organisation i Sydkorea:

Secret Manual Gives Glimpse of North Korean Military Tactics

Vi har en kopia av manualen här: Leaked North Korean Military Manual (Scribd).

Förgiftad information är möjligt

Värt att peka på att även om den är skapad för att ge en falsk bild av Nordkoreas möjligheter och slagkraft skulle den innehålla en betydande del korrekt information rent av rörande sådant där man just nu inte vet säkert hur saker ser ut och där uppgifterna kan bekräftas. Det är ju vad som föranleder folk allmänt oavsett om det rör sådant här eller vad som helst att bedöma saker som korrekt.

Nordkorea enligt The New York Times ska också i dagarna ha initierat samtal med Sydkorea:

"North Korea has proposed military talks with South Korea to discuss border disputes, the South Korean Defense Ministry said on Thursday, in another sign that the North is reaching out to its rival after months of acrimony."

Från: North Korea Proposes Discussing Border Issues

Givet att jag inte läst manualen kan jag inte bedöma om något finns i den som kan ge en falsk bild av Nordkoreas slagkraft (där utelämnad information lika väl som direkt falsk information kan förgifta informationsanalys lika mycket). Men det känns givet det ungefär lika sannolikt att den är förgiftad som att det inte skulle vara fallet.

Därmed inte sagt att jag tvivlar på att vilka hemligheter som helst kan antingen köpas eller fås från missnöjda individer i Nordkorea bara möjlighet att tala med dem utan att de fruktar några repressalier finns.

Dessutom bl.a. kristna organisationerna i Sydkorea (men också fler) är kända för att promenera in i Nordkorea av och till över den kinesiska gränsen. Vidare flyr folk i ganska stort antal från Nordkorea regelbundet över samma gräns (och kan också skickas tillbaka om de kinesiska kommunisterna fångar dem) och det är inte otroligt att personer som kan ha något de uppfattar har värde och ökar förutsättningarna att skapa ett nytt liv också tar med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar