Alla vill till himlen och villiga att dö finns alltid

2011-02-15

Att få vill dö stämmer inte. Vi har i varje fråga som är viktig alltid flera ganska olika grupper som är beredda att dö.

Föreställningen att någon är beredd att dö för sina föreställningar menar jag dock på det allvarligaste bygger på en felaktig idé om hur människan fungerar. Livet och att hålla det säkert skyddas av aspekter till konceptet om oss själva associerat både till belöning och inbyggda mekanismer för att minska risk. Det gör att vissa speciella saker behöver uppstå innan du är beredd att dö endast för detta. "Självmordsbombare" och självmord generellt är praktiska exempel på det där båda kan uppstå via ett litet antal mekanismer relaterade till att ingen upplevd belöning predikteras positivt långsiktigt i orbitofrontala cortex och där flera vägar kortsiktigt (för depression ingen belöning eller föreställd belöning i kortare tid men fler finns) upplevs.

Ännu mer i konflikt kan värdet associerat till oss själva relateras till ett värde i flocken där det senare också kan relateras till en reduktion av risk vilket direkt förändrar saker där det kollektiva värdet kan vägas in konkret personligt. D.v.s. du kan gå ut och kriga därför att det reducerar risk på föreställd jämförbar nivå (ingen exakthet finns här alls så även ganska taffligt gjord propaganda kan vara effektiv i detta område).

På samma sätt kan vi gå runt eller förbi samma sak genom att vi verkligen vill vinna: vi har en viktig idé som demokrati men också att vi har draken som sitter och bestämmer allt åt oss, trampar oss på tårna hela tiden, allmänt irriterar oss genom att se uppblåst ut o.s.v. Nu har saker och ting förändras radikalt - om något knuffar till oss och vill bestämma är spelet direkt väldigt annorlunda - och att vi skulle vara beredda att riskera vårt liv för att ta landet till himlen har direkt blivit mer realistiskt.

Samma sak gäller via flera större grupper av faktorer. En kan t.ex. gälla ett värde som relativt vad vi själva upplevt är mycket stort och där den är väldigt konkret som att vi ser en väska fylld med massor av pengar flyta i en vintersjö. Denna kan vi realiserad i verkligheten också ske via en annan dimension uppleva geografiskt korrelerad med föregående i samband med de kravaller respektive plundring som ofta kommer tillsammans med lugnare protester under kortare eller längre tidsperioder. Det är många som valt att trots att de just kan ha sett någon bli skjuten för samma sak väljer att riskera livet för en färg-TV. Men då mer än ett värde är en färg-TV vad som bär status och protesterna från första början är ofta just relaterad till hierarkisk makt där en sida mer konkret otrevligt förtrycker en annan.

Det finns nog några till mekanismer och grupper aktuella men området är speciellt där dessa är dom jag tror är bra att känna till för att inte glömma att tänka till medvetet innan man agerar där kunskapen om att vi inte alltid är rationella kanske kan hjälpa med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar