Friheten i musiken

2011-02-11

En spännande - inte unik men väldigt snabb sätt över tiden - faktor i musiken är hur den har en enorm rymd för kreativiteten i uttryck. Två musiker eller grupper av dem som framställer ett stycke varierar naturligt där skillnaden i information är ganska hög.

Det analoga uttrycka är en del av det p.s.s. som för rösten när vi talar. Skillnaden är att den höga hastigheten gör att skillnaderna kan spegla mer känsla. Mer finns i detta också - mycket mer - där det viktigaste värdet att fundera över är kopplingen till känsla. Musik påverkar vårt känsloläge och är du på dåligt humör är motverkande musik bättre.

Det behöver inte vara just uttalat positiv musik beroende på situation utan kanske starka stereotyper. Madonna är ex. ett extremt populärt exempel särskilt bland kvinnor och hon uttrycker väldigt ofta mycket starka stereotyper.

Ex. är t.ex. Gambler bättre diskuterad avseende detta i Fritt program för att analysera positiva uttryck i språk. Ett senare än mer uttalat och kanske speglande också en hårdare känslomässig bild av omvärlden allmänt är Revolver från sent 2010:

Jag gillade den dock.

"Oops I guess I shot ya
My finger's on the trigger
I had a bullet with your name on it
Click click"

Ett till fascinerande exempel är Into the Groove. Man kan spekulera - och jag borde kontrollera det framöver när jag når till dom delarna bättre i dokumentation av modellen - att hon kan ha varit förälskad här. Hon sjunger nu givetvis generellt relaterad till det men vi har ett annat mindset här. Nu för kända musiker behöver det inte säga något men ändå.

Och visst ligger något att tänka på det i det. Just let the music set you free. Låter vi ex. ett negativt bias i känslor i ögonblicket utan att reflektera över det styra oss att förstärka det mer med negativ musik minskar vi i någon mening vår frihet.

Om vi istället klarar att gå emot det kan vi skapa värde. Det gäller individen såväl som större frågor. Viktigast att inse är att det inte behöver handlar om moraliska frågor, rätt eller fel o.s.v. utan att konkret skapa värde för oss själva och andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar