Neo vs Morpheus

2011-03-16

Μορφεύς eller i engelskan Morpheus var vad vi idag skulle kalla en gud men under antikens Grekland snarast en form av andevarelse som gjorde tjänst åt gudarna. Drömmarna var Μορφεύς area - hoppet och budskapen från gudarna.

Han fick ju senare också ge namn åt morfin som ju lindrar smärtan men också missbrukat som tidens opium under vilken alkoloiden hittades missbrukades ger drömlandskap där omvärlden försvinner. Den exakta mekanismen som ger dem är egentligen än idag väldigt dåligt förstått och beror mycket troligt inte bara på morfin där även om motsvarigheter eller likhet tycks finnas inte liknar vad som beskrevs för opium.

Båda dessa är givetvis tema i Matrix där ju ex. en krigsbroder till Morpheus förråder dem i utbyte mot upplevelsen av att vara president för USA (President Reagan tror jag att det var).

Morpheus hopp här är ju Neo. Neo genom att han har rätt tenderar också att överraska med att lyckas. Sedan liksom så mycket annat är striden för frihet ingenting vi någonsin fullständigt vinner därför hunger för makt finns också alltid där i människan. Jag kan dock inte annat än att uppleva att vi rör oss i rätt riktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar