Red Hot Chili Peppers - Californication

2011-04-01

Lyriken till Californication har sina poänger även om den går lite givet musikens känsla en aning negativt.

Är sedan rymden människans "slutgiltiga" front? En jämförelse vi kan göra är en jag gjorde i högstadiet tror jag som jag att tänka på (vilket i sig är intressant givet att mitt minne inte sällan är sämre kring sådant) mellan William Gibson och Isaac Asimov.

Vi kan se den senare som naivt övertygad om värdet av att människan expanderar där han föreställer sig både ett individualistiskt och kollektivt värde tämligen typiskt för första halvan av 1900-talet.

Gibson kan vi se representera blicken vi riktar inåt och med den fulla desillusionerade realismen vi säkert alla mår bra av att ha mycket mindre av.

Men det finns en tredje väg! Och en fjärde. Vattnet respektive vulkanerna... Här kan jag inte annat än att tacka för privilegiet att få se en sådan lärorik och djup med kreativa blåa färger som den här trevliga grott-filmen där det eviga mötet mellan en äldre och yngre generation möter anti-syntes i en katastrof som kostar alla livet utan som med verkligheten alltid överrestämmande den yngste (sett över tiden och i genomsnitt är det ju den enda sanningen relaterad till ålder).

Det är som jag sitter och skriver för ett par dagar sedan och en duva för första gången på tio år kommer ner på balkongen. Skönhet, harmoni och betydelsefullt. Det ger oss en känsla av att naturen talar till oss.

Livet - It is all Californication i någon mening. Tolkar vi långt åt ena hållet tycks allt cyniskt och går vi i den andra riktningen tycks allt vara positivt. I verkligheten kan vi inte bedöma något med vad som ens kommer i närhet av visshet.

Det bästa om än utan formell visshet torde vara att även om vi inte kan bevisa eller motbevisa perceptionens begränsning att se den som praktisk visshet och sedan på det se de fria valen som det viktiga där vi kan ta ut kunskap från populationens erfarenhet genom historien. Det förutsätter dock höggradig åsiktsfrihet och demokrati eller så är vi tillbaka i medeltiden.

"Psychic spies from China
Try to steal your mind's elation
Little girls from Sweden
Dream of silver screen quotations
And if you want these kind of dreams" It's Californication

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar