Köpa dator projektet: Byggsats - Artigo

2007-12-11

När det kommer till att köpa dator är det väldigt tilltalande att montera datorn själv. Fördelen är att när du någon gång kommer behöva stoppa i något så är sladdar, kort o.s.v. vettigt placerade. Köper man en dator är saker och ting normalt fullständigt idiotiskt placerade.

Allt i en PC passar med allt annat
En helt vanlig PC är i princip en byggsats. Allt i en PC är numera standard och går att sätta samman med allt annat. Normalt eftersom man är försiktig kan det ta en 45 minuter men har man lite vana skruvar man samman det på tio minuter.

Det här ska vi diskutera mer framöver. Men tills dess har vi den här särskilda byggsatsen för att bygga en dator... Vi ska prata mycket om att köpa dator framöver och det som länkas här är huvudsidan där allt intressant länkas och sammanfattas.

Byggsats för att bygga en dator
Men här har vi något som är gjort särskilt för att vara en byggsats. Moderkortet är 10 x 7,2 cm. Hela chassit är mycket litet och ryms i en 5,25-tumsenhet på en vanlig dator. Moderkortet har en minnesplats för en gigabyte SO-DIMM av DDR2-typ i frekvenser upp till 533 megahertz och har ett kontrollerkort för en 2,5-tumshårddisk.

Inbyggt ljudkort, nätverkskort (10/100) och fyra stycken USB-portar finns. Utgångar för ljud och mikrofon finns liksom en VGA-kontakt till monitorn. Vikten på datorn är 520 gram och dimensionerna är ungefär 15x11x4,5 centimeter.

För tillfället finns paketet inte att köpa i Europa men dens om verkligen vill ha det kan säkert få det från USA.

Vad är poängen?
Egentligen ser jag inte riktigt poängen med den. För de flesta ändamål kan man lika gärna bygga i en vanlig PC-låda istället så har man plats för framtiden. Dessutom är prislappen $300 US och det är utan RAM ("minne") och hårddisk.

I några enstaka fall kanske den har sina poänger...

Lär barn om datorer
Den är gjord för att amatörer ska kunna bygga datorn och en instruktionsfilm finns. Dessutom ser den robust ut. Det här bör med andra ord kunna vara ett lämpligt projekt för att lära barn hur en dator är kopplad. Något för mor eller far att bygga tillsammans med sin dotter eller son. Risken för att du som förälder gör bort dig kanske är mindre.

Missa särskilt inte att undervisa om finare detaljer när ni bygger datorn tillsammans. När ni monterar moderkortet kan du t.ex. innan ta en timme och förklara varför det är dumt att bryta bussen för att hindra flera processer från att skriva till samma minne. När ni sedan monterat den kan du gå vidare och diskutera frågan på en högre abstraktionsnivå t.ex. för- respektive nackdelarna med semaforer och monitorer.

Döda TV-reklam
Kanske något att använda för att döda TV-reklamen med? Den har VIA C7 1GHz Processor och klarar upp 1 GB RAM (inget RAM-minne ingår dock) bör den gå utmärkt att spela upp film från. Hårddisk ingår heller inte men det är ju bara att köpa det största den klarar.

Sedan inställerar du TiVo för dator när det kommer eller liknande mjukvara. Och snabbspolar förbi TV-reklamen.

Men man kan tänka sig bra mycket bättre alternativ här. Du kan inte montera in särskild hårdvara för perfekt TV-upplevelse. Inget TV-kort går att installera. Utan du för nöja dig med vad som finns färdigt och din TV (eller något mellan lådan och TV) måste kunna ta emot VGA.

Montera datorn i en dator
Hela Arigo ryms i en standard 5.25" desktop bay. Samma saker som hårddisk och CD-spelare bor i, i en vanlig PC. Det kan kanske vara praktiskt.

Mer om Artigo
VIA ARTiGO Pico-ITX Builder Kit. VIA Technologies, Inc. är företaget som tillverkar Artigo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar