Retro är kraftfull marknadsföring

2009-08-04

Att få ut retrospel till moderna spelkonsoler är billigt och går snabbt. Emulatorer för Atari, C64, NES och nästan allt annat finns och ofta i öppenkällkod. Dessa äldre dataspel tar heller ingen plats med moderna mått och kräver ingenting av hårdvaran. Retro är också efterfrågat bland kunder. Att se till retrospel finns är därför rätt.

En till styrka med retrospel är synligheten retrospel får och för över till spelkonsolen. Nya retrospel blir lätt omskrivna bland tidningar, nättidningar och bloggar inriktade på dataspel respektive plattformar eller plattformen. När ett retrospel kommer till en spelkonsol märks att den lever. Sker det snabbt får det konsolen att kännas het. Det ger en känsla av att den prioriterad, populär och i tillväxt.

Apple, Nintendo och andra stora leverantörer kan genom detta billigt öka utrymmet deras konsoler får i media. Betänk att ett retrospel till Nintendo DS kostar oerhört lite i utveckling men får relativt kostnaden större utrymme än en storsatsning.

Retro till Nintendo

Bland kvarvarande kämpar i konsolkriget är Nintendo den som slagits längst. Tidigaste internationellt kända spelkonsoler var stationära Nintendo NES från 1986 i Europa och inom bärbart Game & Watch under hela 1980-talet.

Nintendo tycks dessutom från sin långa strid få värde av erfarenhet och tidiga satsningar. Ett exempel är den Wii Vitality Sensor som snart kommer. Den fanns redan till Nintendo 64:

Wii Vitality Sensor fanns redan till Nintendo 64

Nintendo har gjort en hel del äldre spel tillgängliga till moderna spelkonsoler. Dessutom sker mycket utanför Nintendo fast eftersom Wii och DS är stängda miljöer kommer det mesta istället till Apple, PC eller körs direkt på webben. Några exempel:

C64 på Nintendo Wii via Wii Virtual Console

Ny Yobo FC klarar Sega Genesis, Nintendo NES & Super Nintendo

Arcade Baby & Mania: 90 / 150 klassiska arkadspel i ett

C64
Foto: Bill Bertram Licens: Creative Commons By-sa 2.5

Apple är starka

Frågan är om inte Apple är starkare inom retro? Takten retrospel kommer till iPhone är i tillväxt. Kvalitéen verkar hög och fler företag satsningar. Ett färskt exempel är en virtuell C64 till iPhone:

Commodore 64 till iPhone verkar riktigt trevlig

Ännu mer retro

Svenska bloggar om retrospel:

mxs-tvspel.blogspot.com

8bitsbloggen.blogspot.com

retroguiden.blogspot.com

Länge leve Commodore 64

Missa heller inte att läsa om Vectrex på Pryltrend. En ytterst nyskapande spelkonsol från tidigt 1980-talet. Den hade "3D" och är därför ännu inte helt lätt att återskapa på moderna spelkonsoler.

Utrymmet retro får bland större engelskspråkiga tidningar och bloggar är stort. Några läsvärda artiklar (och exempel) är:

Retro Gadget: An ode to my Game Boy Micro

Vintage Gaming: Mega Man II for the iPhone

Retro Defense: Android Game Video Review

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar