Hur en politiker fotograferas är givetvis ingenting denne alltid själv styr över. Vad som är en optimal bild kan dessutom variera från situation till situation men vi har sista månaderna haft en fin uppsättning bilder från USA på högt uppsatta demokratiska politiker som fotograferade precis på sätt jag tror är gynnsamt för deras karriär.
Det Demokratiska partiet ler
Jag argumenterade tidigt 2009 för att leende politiker kan upplevas lite trevligare. Det
behöver inte vara något som har en stor eller avgörande effekt men kanske ändå inte ska underskattas. Fenomenet diskuterade jag bl.a. med utgångspunkt från Former President Clinton:
Bill Clinton och hans charm gör comeback
Bill Clintons charm gav USA stark ekonomi
Att påstå att President Obamas inrikespolitiska situation vändes därför att han började
synas leende på allt fler pressfoton och i TV vore kanske lite löjligt men det var kanske inte helt utan betydelse om än svårt att bedöma.
I Newsweek 28 december har vi nu flera föredömliga fotografier som just visar hur politiker och betydelsefulla ämbetsmän och soldater ska fotograferas för att upplevas trevliga:
På översta raden från vänster har vi Henry Kissinger, United States Secretary of State Clinton och General Petraeus. Ej leende på andra raden har vi en brittisk politiker följd av tidigare Vicepresident Gore. På understa raden ej leende finns Attorney general Holder följd av i sammanhanget föredömliga Former President Clinton (den tredje nedersta vet jag inte vem det är).
Särskilt för General Petraeus är fotografiet mycket lyckat eftersom DOD har som målsättning att uppfattas mer positivt inom landet. Attorney general Holder är fotografiet som det är nu troligen bättre än om han log. Emedan det inte är något problem att General Petraeus ler i det här sammanhanget bör Attorney general Holder uppfattas stark och allvarlig.
President Obama med nöjt ansiktsuttryck och gula nyanser
De särskilda värden vi har exempel på är inte alltid lika triviala som att personerna tydligt ler. Följande fotografi av President Obama är ett exempel på det:
Foto: Pete Souza
Fotografiet var med i Newseek december 25 men är ett officiellt Whitehouse foto från långt tidigare i år.
Poängen är med fotografiet är att President Obama via sitt ansiktsuttryck:
- Ser positivt nöjd ut.
- Han uttrycker det så att det är smittosamt.
- Att han är nöjd för över det till det.
Fotografiet har dessutom fångat en färgsättning som jag menar överensstämmer just med
känslan av att vara nöjd. Det är inte den känslan intensiv belöning ger, eller motivation utan den lättare nöjdhet du kan uppleva under en längre tid (jfr med aktivitet i hjärnan reglerad via serotonin) vilka just de gula nyanserna stämmer och förstärker (menar jag men det är ingenting så vitt jag vet har visats vetenskapligt ännu).
Därför ger det effekt
Orsaken till att politiker åtminstone i god densitet ska se till att visa upp sig leende är först därför att de inte ska uppfattas som hotfulla. Kanske viktigare och diskret verkande är att det subtilt kan påverka ditt humör så att du mår lite bättre. När du
möter glada ansiktsuttryck ökar det aktiviteten i de delar av hjärnan som är associerade till belöning. Området är inte omfattande vetenskapligt dokumenterat men det finns studier som pekar på att det kan fungera just så.
Det stimulerar med andra ord ditt "belöningscentrum" en aning och rimligen föredrar du en politiker som gör dig på bra humör? Faktorn behöver inte vara en av de viktigaste men ska kanske heller inte underskattas.
Läs mer
Newsweek finns även att läsa på webben men kostar bara 35 kr att köpa:
www.newsweek.com
Mer på Pryltrend relaterat till färger:
Färger behöver ljus för att inte vara otäcka.
Rätt ljus ger godare smak och starkare text
De två inläggen nedan (Pryltrend) kan användas för att testa inverkan av leende ansiktsuttryck. Pröva att titta på dem flera gånger under ett par dagar. Det andra inlägget utnyttjar även text för påverkan.
Stämningshöjande bilder: Många typer
Ökad Glädje Direkt
Ett flertal forskningsnyheter om ansiktsuttryck finns samlade på min Hedonimeter.org:
Ansiktsuttryck: Studier och tillämpning