Madonna - Crazy for you

2009-09-30

Vad man alltid ska sträva efter är Madonna-nivå. Det innebär att man klarar att ligga på topp år ut och år in. För att klara det måste man fånga varje ny trend rätt. En rutinerad artist som Madonna behöver inte ta dem tidigt utan just innan toppen.

Här har vi henne i Crazy for you:

Madonna-nivå är mycket roligare att söka hos företag där det är desto mer sällsynt. De tappar det så lätt. Då börjar uppköpen. Kan man motverka det och hitta metoder för att systematiskt ta in inspiration? Kan det också hindra medarbetarna från att förstöra sig genom att mer och mer tänka på pengar trots redan hög lön vilket ofta sker på bekostnad av kreativitet? Kanske och kanske går det att göra på samma sätt.

Lyriken:

Madonna › Crazy For You (lyric)

Starka Varumärken i Kraftfulla Trender

Nästa vecka (troligare tidigare) ska vi återigen följa starka varumärken bland de kraftfulla trenderna. Exakt vilka har jag inte helt bestämt men det blir ett fåtal och jag matchar dem mot varandra inom ett fåtal områden. Ett motiv (fler finns) för detta är att rikta Pryltrend.com mot värdefulla varumärken.

Vill man vara rolig och kan alla aktörer bra sedan länge kan man göra sådant här legendariskt. Här kommer jag istället göra det läsvärt för den som är intresserad av branscherna och sannolikt väldigt tråkigt för alla andra.

Vad ska vi följa hos dem? Jag funderar på känslornas betydelse inom vissa tekniska tillämpningar. Är detta inte något många saknar? Jag vet en stor aktör som där de står nu i en stor satsning på personalisering behöver börja värdera detta som faktor.

Britney Spears - Circus

Det roliga med Britney Spears är att de fått den musik hon spelar in att stämma väldigt bra med de tydliga toppar och dalar hon har i livet. Dessa följer ju förövrigt media bra.

För denna personlighetstyp (förövrigt ganska nära mig och många andra) kan sådan växelverkan när den blir intensiv och mycket konkret inte sällan bli väldigt underlig genom den höga känsligheten hon har i perception. Det hade vi ju särskilt en lång period av tidigare när media följde henne ständigt. Har man två aktörer där båda har magica perceptio kan det bli riktigt speciellt. Trots att allt är diskret blir det ljud nog för att väcka halva världen.

I Circus uttrycks väl också en del som hör till detta:

Jag tycker detta är ett häftigt drag hos Miss Spears och det är säkert ett viktigt drag till varför hon är så framgångsrik. Först är just vad hon är nu. Samma sak ser man ibland hos företagsledare som inte helt sällan har denna styrka. Det ger stora möjligheter för företag där både givande och tagande i perceptionen är kritiskt.

Lyriken finns här:

Britney Spears - Circus

Ace of Base - The Sign

Den här hör väl till det sämsta Ace of Base gjorde men jag tyckte ändå en tydlig poäng med att ta med den finns. Trots lägre kvalitet har vi ändå den likhet som funnits i hela deras material. A Sign för att något intressant kring hit-faktorn kanske finns. Vad fattas i The Sign? Egentligen borde jag leta rätt på hur man plockar fram försäljningssiffror och annan statistik men det lär jag aldrig få tid till.

Ultravox - Dancing With Tears In My Eyes

Ultravox med Dancing With Tears In My Eyes från 1984:

Lyriken för den som är intresserad:

Ultravox - Dancing With Tears In My Eyes (lyrik)

För denna Rekommenderas är det nästan som Youtube fått in tao-entropi:

  • 1980-tal.
  • Stämmer stämningsmässigt med flera föregående.
  • Samma typ av hit-faktor vi har i Luxurious liksom tidigare Aha.
  • Rätt stämningsmässigt för mig just nu.

Fast här är det nog en slump även om jag inte tittat igenom övriga Rekommenderas efter Tao. Ändå får jag en känsla att något mycket elegant nu finns i algoritmen eller nu har fått tillräckligt med indata.

Berusande Inspiration?

Att leda prestation hos en grupp kräver ofta enorm specialiserad kunskap. Sådan kunskap gör det ibland svårt att hitta kreativ inspiration. Åtminstone tror jag att det kan vara på sådant sätt men jag har ingen riktigt tydlig praktisk situation att jämföra med.

Problemet kommer kanske från att:

  • Små saker tar tid.
  • Tidigare intryck och bilder från skapandets historia flyter upp men de är inte idag.
  • Du måste hela tiden prata med folk och hinner inte sitta och skriva argumentationen så att du kan nå fram.
  • Att följa sig själv som trend går inte. Det vet ju jag.

Lyckas man någon gång hitta inspiration är det underbart. Den bästa situationen är när du ger ifrån dig vad du är (produkter, tjänster m.m.) utan all interna gegga som stör den egna inspirationen. Tillbaka kommer plötsligt inspiration från användarens perspektiv men tolkat med specialiserad kunskap och intelligens. Görs tolkningen sedan med den värdegrund du står för blir det ännu trevligare.

Kommer det en längre tid känns det säkert väldigt speciellt? Overkligt och mystiskt? Jag har aldrig fått uppleva det så jag spekulerar. Däremot har jag kanske två gånger sett trender jag följer som börjat skapa kreativ inspiration från "läckage".

Sällan finns mer än riktpunkter dokumenterade i bloggar för att ge mig en tidslinje - resten kommer jag ihåg - men följer man en stor aktör kan det i kritiska punkter vara tillräckligt. Finns god intelligens och mycket hög känslighet i perception kan detta ändå räcka för att de ska få kreativ inspiration. Det har när det skett varit ytterst berusande. Men kan även vara förvirrande givet att jag alltid varit trött och överarbetad.

Är den breda kreativa inspirationen sådant man söker? Där tydliga vägar pekas ut från de möjligheter som finns. Eller gissar jag fel? Detta kanske inte är ett problemområde för stora entiteter? Men om det inte är det varför tvingas i så fall jättarna gång på gång att börja shoppa företag?

Gwen Stefani - Luxurious

Har vi en artist jag är imponerad av är det (förutom Madonna som givet sin långa karriär är exceptionell) är det Gwen Stefani. Inte minst har hon flera gånger "tolkat" prokrastination:

Gwen Stefani om Prokrastinering

Här har vi Gwen i Luxurious:

Hon lever naturligtvis ett liv i enorm lyx men vad lyx är för något är relativt. För de flesta av oss är nivån där det känns som lyx mycket lägre. Vad som är viktigt är nog att det är något tilltalande utanför det normala.

Lyrik: Gwen Stefani Lyrics - Luxurious Lyrics

Foto med Sergey Brin & Larry Page

Jag är aldrig tittat igenom uppslagssidor m.m. för grundare av Google eller egentligen något annat företag jag följer regelbundet. Istället framträder olika viljor och efter en tid personer ändå via nya produkter m.m. Ibland som med Google för ett tag sedan märker man en förändring och där tror jag det var just någon av grundarna som engagerade sig mer i företaget igen. Genom att gå igenom SEOTaktik och söka rätt på "nuhet" ser jag att det var glasklart 2009-05-23 men jag hade känt det längre tid än så.

Kanske var det Sergey Brin? Eller en ny medarbetare? Eller kanske Schmidt som tog större inflytande över verksamheten? Jag gissar på Brin. Fast så klart finns alltid "risken" när man följer en aktör att man både tar in och ger ut inspiration. Just för inspiration kan minsta lilla i en stark hand skapa det största möjliga. Det är berusande när det händer.

Nu letade jag hur som helst fram ett foto av Sergey Brin och Larry Page vilket var väldigt intressant. Eftersom vi nu skrivit en del om Google här kan det vara intressant att ta med här (även om jag är osäker på copyright).

Uppslagssidor om Sergey Brin och Larry Page i Wikipedia:

Sergey Brin

Larry Page

Just när man tar steget och sätter ansikten på folk i trender kan väldigt mycket klarna snabbt. Här har vi Page som kanske representerar en inspiration i Google jag tror är viktig och borde förstärkas mer men som jag själv är dålig på. Du har Brin jag tror praktiskt mer liknar mig särskilt som jag var några år tillbaka.

Detta foto var givetvis väldigt intressant att se även av andra orsaker. På flera sätt är det lugnande att här kunna sätta ansikten på "trenden". Ibland i mörker blir jag en "aning" stressad.

Jag förstår inte varför jag aldrig brytt mig att titta efter tidigare. Du har ett företag vars tjänster man använder dagligen, jag följer dom som trend sedan flera år, rent av har jag från SEOTaktik tagit fram riktad information för att uppmuntra en produktutveckling jag tror är gynnsam för dom och många andra.

Google på Pryltrend

iGoogle Inspirerar till en Bättre Värld

Google Docs har fått Ekvationseditor

Värdet av "Tao" i Youtube

Konfucianism och Taoism

Youtube och brist på entropi för rekommendationer

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Nytt Nyttigt till iGoogle

iGoogle Inspirerar till en Bättre Värld

I ett tidigare inlägg från tidigare idag föreslog jag att satelliter med film i hög upplösning kan inspirera till en bättre värld:

"Satelliter är på många sätt oerhört viktiga för mänskligheten. De kan upptäcka problem där man behöver initiera hjälpinsatser. Men kanske kan de också hjälpa till att visa upp världens skönhet?

Vi har alla redan sett världens skönhet på så många sett. Men när behovet blir tvingande kan vi behöva se det från ett nytt perspektiv. Så många har glömt det och vår hjärna lurar oss till att inte se vad vi ser varje dag. "

Från: Kan GeoEye Inspirera till en Bättre Värld?

Jag känner mer och mer att detta stämmer. Men jag tror starkt (utan att tittat på någon av dessa) att tjänster och produkter inte får den höga effekt som kanske är möjlig. Det kan vara så att man behöver tänka annorlunda om man vill ha en konkret effekt snarare än bara tilltalande paketering av tjänsterna runt GeoEye-bilderna. Något väldigt nytt krävs kanske men det behöver inte vara dyrt.

En möjlighet till likartat inspiration kan teman till olika hemsidor vara. Här såg jag att iGoogle nu har flera. De skriver på sidan jag kom till från en länk på Google.se:

"[iGoogle] Introducerar naturteman för iGoogle


Nu kan du njuta av naturupplevelser bekvämt från din bärbara eller stationära dator. Lägg till teman från National Geographic, BBC, National Audubon Society, och några av de bästa naturfotograferna i världen."

Nedan ser vi hur en av dessa ser ut:

iGoogle finns här:

www.google.com/ig

Tar man Nyfiken vital som togs fram just för att lyfta fram forskningsnyheter m.m. som kan medverka till en bättre värld är påverkan väldigt liten och att prioritera högre effekt går egentligen inte ekonomiskt även om så har skett periodvis. Snarast har det istället fått ge verkan indirekt genom att dokumentera studier inom områden där jag försöker utveckla andra verktyg som kanske bättre fungerar.

För Google kan som här en nästan kostnadsfria idé men ytterst svag påverkan per individ ändå ge värde därför att de har sådan räckvidd. Det är sådant här som av och till väcker en enorm Google-törst i mig. Problemen runt miljö är nog det område där det rent praktiskt går att dra nytta av på ett bra sätt.

Kan Google Earth Inspirera till en Bättre Värld?

Det största problemet världen och mänskligheten står inför är miljöförstöring. För flera problemområden har vi menar jag redan passeratden punkt där det innan räckte att reducera eller helt avsluta en viss typ av destruktion. Där kommer det handla om uppstädning och ett par områden där vi nog kommer behöva göra det någongång de kommande 10 - 20 åren är:

  • Binda fri koldioxid i luften till biomassa i en fullständigt enorm skala.
  • Hitta en metod för att bryta ner klorfluorkarboner i atmosfären.

Frågan är hur man ska föra ut motivationen till förändring? Det kommer inte uteslutande räcka med att skrämma upp folk. Risken med det är att det också kan leda till att man "tappar kontrollen" och andra problem uppstår.

Skönhet från ett nytt Perspektiv

Satelliter är på många sätt oerhört viktiga för mänskligheten. De kan upptäcka problem där man behöver initiera hjälpinsatser. Men kanske kan de också hjälpa till att visa upp världens skönhet?

Vi har alla redan sett världens skönhet på så många sett. Men när behovet blir tvingande kan vi behöva se det från ett nytt perspektiv. Så många har glömt det och vår hjärna lurar oss till att inte se vad vi ser varje dag.

GeoEye tittar på Teotihuacan

Bilden nedan föreställer Teotihuacan tagen från GeoEye och visar vad jag menar:

Teotihuacan är en av de största byggnaderna i "pyramid-struktur" som byggts i Mesoamerika och Wikipedia har mer att berätta om den:

Teotihuacan

Kortare introduktioner har vi i:

Teotihuacan

Archeology of Teotihuacan, Mexico

Vad är GeoEye?

GeoEye ägs av GeoEye Inc och är ett kommersiellt företag som gör satellitkartor och som sådant världens största enligt Wikipedia.

Läs mer om GeoEye nedan:

www.geoeye.com

Geoeye

Relaterat på Pryltrend

I detta inlägg visas ett filmklipp som delvis är gjort från satellit men tror jag inte uteslutande:

Underbart videoklipp av jorden till Sleeping satellite

Följande inlägg sätter vi in bland övrig inspiration. Framöver ska jag leta rätt på riktigt bra GeoEye-bilder som kan ge oss inspiration till att sluta förstöra vår värld.

Pet Shop Boys - Go West

Den här "videon" var ju lite rolig. Någon svensk som har gjort den kanske? Hur som helst lade jag till den riktiga videon under så ingen som söker den blir besviken här.

Go West fick mig att tänka på följande citat:

"I think, if anything, I feel like I have gotten a gift by being in the States rather than growing up in Russia. . . . It just make me appreciate my life that much more."

Sergey Brin enligt Wikipedia.

Riktig musikvideo (om jag kommer ihåg rätt):

Ace Of Base - Wheel Of Fortune

Ett till exempel på likheten som går igen i Ace Of Base har med Wheel Of Fortune:

Underbart videoklipp av jorden till Sleeping satellite

2009-09-29

Underbart vacker panorama av jorden. Jag blev rörd.

Kraftfull inspiration.

Inspiration från Youtube

Även om funktionen i Youtube för rekommendationer kanske kan bli bättre är den bra nog för att ge inspiration och det är viktigt. Åtminstone när det gäller ett av mina hobby-projekt där jag nu ett tag tittat på musik och påverkan på känslor tycker jag den varit användbar.

Där har jag dessutom haft nytta av tips jag fått från några vänner. Det ger just den entropi jag diskuterade i:

Värdet av "Tao" i Youtube

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Youtube och brist på entropi för rekommendationer

Nu är det istället dags att träna mer Zen några dagar och se vad inspiration tillfört:

Zen ökar din motståndskraft mot trender & distraktion

Jag är tacksam för den inspiration vänner givit. Liksom övrig hjälp.
Ytterst tacksam. Du vet att om ni någonsin skulle behöva någon hjälp från mig får ni det. Alltid.
Och blev jag vid något tillfälle irriterad är det i så fall förlåtet. Lyckas jag spara samman pengarna och få lite ordning här kanske jag flyger över.

Jag tänkte förövrigt ta en del tankar från er vidare här i form av ett schema där jag tar in åtgärder för den personliga utvecklingen som ni indirekt uppmuntrat i områden där jag varit svag.

Google Docs har fått Ekvationseditor

Google marknadsför Google Apps mot skolor och universitet även om det säkert märks mer i USA. De har ett riktigt seriöst övergripande tänk mot skolor. Även enskilda studenter kan ha stor nytta av de olika produkterna. Exempel finns bland annat i följande guide:

Bättre studieresultat med Google

Nu stärker Google upp Google Docs så att den ska bli ännu mer anpassad mot studenternas behov. Däribland finns nu en editor för ekvationer. Den är förvånande kraftfull och bör vara fullt tillräcklig för användning i tekniska och matematiska universitetsstudier. Vi ser editorn nedan och verktyget hittas under menyn insert:

Google Docs besöker du här:

docs.google.com

DSi kommer i nya färger i Europa

DSi kommer även komma i färgerna blå metallic, ljusblå och röd i Europa. De kommer färdiga med Flipnote Studio och Facebook. Köper man en får man dessutom 1000 DSi poäng gratis. Med dessa kan man handla i Nintendo DSi Shop (via Wi-Fi Connection).

PSPgo är Sony's nya bärbara spelkonsol

PSPgo är planerad att släppas 1 oktober i Europa och den har väldigt annorlunda design jämfört med deras tidigare bärbara enheter. Vi kan se att utseendet är nytt och skärmen glider upp och ihop fälld går den bra att ha fickan tror jag:

Ny spännande teknik

När det gäller tekniken verkar mycket vara nytt:

1. Istället för en UMD drive har den från 16 GB flash memory som går att bygga ut 32 GB.

2. De uppladdningsbara batterier går inte att ta ut eller byta av användaren.

3. Enheten är 43% lättare och 56% mindre än den första PSP-1000.

4. Den är 16% lättare och 35% mindre än PSP-3000.

5. Skärmen är en 3.8" 480×272 LCD jämfört med den större 4.3" 480×272 LCD på tidigare PSP.

Anslutningar och nätverk

Här verkar det mesta finnas som kan behövas:

1. Du kan köra Skype på PSP och därmed ringa gratis.

2. DNLA kopplar samman datorer, spelkonsoler, mobiltelefoner, TV m.m. trådlöst som har stöd för tekniken. Du kan t.ex. strömma video och musik.

3. Surfa på nätet går bra.

4. Stöd för RSS finns.

5. Med Remote Play kan du spela mot din Playstation 3 via trådlös anslutning. Eller för att föra över spel, musik, video m.m.

Läs mer om PSPgo

Mer att läsa finns hos Sony:

PSP®

Atomic Swing - Smile

Här har vi en ganska speciell röst med musiken anpassad till den:

Att le är viktigt. Jag har som vana att försöka göra det hela tiden även när jag är ensam som nu. Det är konkret bra åtminstone för mitt humör.

Lyriken har vi här:

Atomic Swing - Smile

Pet Shop Boys - Opportunities (Let's Make Lots of Money)

En till skillnad man märker från att gå från dominerad taoism till nästan hel konfucianism är ett större fokus på ekonomi. Det är utmärkt för det är något jag verkligen behöver. Tidigare har jag aldrig brytt mig i det annat än i de problem stressen det orsakar i sin tur ger mig. Nu märker jag att börjar tänka mer långsiktigt på det. Men det är kanske också något som kommer med åldern tillsammans med konfucianism:

Konfucianism tar över vid 30 år - 34 år

Särskilt stora ambitioner har jag dock egentligen inte. Någon önskan att bli rik känner jag lika lite nu. Mer handlar det om ett större intresse till ordnade månadsinkomster så att inte de uttröttande hjälteinsatserna inte längre av och till krävs.

Opportunities (Let's Make Lots of Money) hör tror jag till det sämre Pet Shop Boys gjort som ändå är lite mer känt. Ändå kom jag inte på någon annan sångtitel med temat pengar förutom Abba's Money, Money, Money.

20 Coolaste varumärken enligt Superbrands

Brittiska organisationen Superbrands har listat "coolaste" varumärken och de 20 i topp är:

  1. iPhone
  2. Aston Martin
  3. Apple
  4. iPod
  5. Nintendo
  6. YouTube
  7. BlackBerry
  8. Google
  9. Bang & Olufsen
  10. PlayStation
  11. Xbox
  12. Tate Modern
  13. Dom Perignon
  14. Virgin Atlantic
  15. Ferrari
  16. Sony
  17. Mini
  18. Vivienne Westwood
  19. Rolex
  20. BBC iPlayer

Läs mer om topplistan på:

www.coolbrands.uk.com

Vi kan se att hemelektronik dominerar. Många av dessa har bevakats även i många inlägg på Pryltrend. Detta gäller iPhone, Apple, iPod, Sony, Nintendo och Google. Även flera inlägg om Youtube finns. Övriga prylar har nog i varje fall bevakats åtminstone en gång.

Relaterat i urval på Pryltrend

Logga för ett varumärke är ganska ofta väldigt synligt. Det gäller åtminstone webbsajter och viss hemelektronik. Några inlägg som diskuterar loggar är:

Diskret grå är nya röd - Nintendo genom historien

TV3 loggan är diskret tydlig

Färskare större analyser av några av dessa varumärken eller viktiga produkter som bär dem:

Därför segrade Nintendo Wii i konsolkriget

Apple marscherar mot Nintendo

App store numera till nästan allt

Microsoft rustar vinteroffensiv mot Google

Några inlägg om Youtube:

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Youtube och brist på entropi för rekommendationer

Värdet av "Tao" i Youtube

Kul reklamfilm - Windows 7 house party

IDG tipsar om den nya reklamfilmen för Windows 7 och skriver att den blivit väldigt omtalad och att många närmast ser den som ett skämt:

"Få är säkra på att den är allvarligt menat.

[...]

Även på svenska Microsoft ställer man sig frågande till kampanjen."

Från: Svenska Microsoft: "Pinsamt"

Nedan har vi den som filmklipp från Youtube:

Metro är ännu mer kritisk:

"På ett manér som närmast ser ut som propagandafilmer från 50-talets USA beskriver de fyra deltagarna hur man arrangerar ett party där deltagarna testar och lär sig funktioner i Windows 7 via olika aktiviteter."

Från: Windows 7 ska säljas på dina hemmafester

Kan vara en riktigt bra reklamfilm

Jag tittade inte så noga men är inte alls säker på att den behöver vara så himla dålig. Ett stort företag som Microsoft måste ju av och till pröva nya reklamfilmer och se vad det ger. För denna typ av produkt inte ens lanserad än tror jag inte ett ögonblick på att någon väljer bort produkten p.g.a. reklamfilmer under samma period. Därmed handlar det bara om att få den bli omtalad så att folk vet att en ny produkt är på väg.

Reklamfilmen har nu faktiskt klarat att få Windows 7 omtalad åtminstone på nätet. Därmed har värde redan byggts. Jag visste t.ex. inte att ett Windows 7 fanns eller är på väg att komma innan jag såg nyheten på IDG. Att folk väljer bort produkten p.g.a. denna reklamfilmen i mätbart antal tror jag inte alls på och

Är reklamfilmen sedan dålig på annat sätt är det ju bara att filma en ny. Här kan jag nog misstänka att denna reklamfilm inte fungerar för långvariga kampanjer men det var nog knappast syftet heller.

Hur omtalad är den i Sverige?

Sökning på "windows 7" reklamfilm på Google bloggsökning gav 2721 träffar. Alla är nog inte riktiga träffar men ändå tycker jag nog det pekar på att det pratas en hel del om reklamfilmen.

Fler kul filmklipp

Tidigare inlägg med roligare filmklipp på Pryltrend:

Kul filmklipp om den s.k. "tidningsdöden"

Filmklipp på "Världens mesigaste tiger"

Bush-Cheney Alumni Association

Hund fylld med stridsglädje?

Jon Stewart är bra TV

Kul filmklipp om den s.k. "tidningsdöden"

Mycket roliga John Stewart finns att titta på och bädda in gratis på webbsajten:

www.thedailyshow.com/

På Dagen Nyheters Mediebloggen hittade jag tips om följande inlägg om den s.k. "tidningsdöden":

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
End Times
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorHealthcare Protests

Fler kul filmklipp på Pryltrend:

Hund fylld med stridsglädje?

Bush-Cheney Alumni Association

Jon Stewart är bra TV

Google loggan - Färger & Djup

Egentligen borde man kanske känna igen Google loggan vid det här laget men just genom att jag ser den mer eller mindre dagligen massor av gånger är det ingenting som spontant kommer upp i arbetsminne. Denna logga upplever jag dock är annorlunda från vanligt åtminstone senaste tiden:

(Korrigering? Efter att ha sökt runt på Google i images.google.com tror jag nog att jag tog fel. Andra varianter har nog förekommit men denna är åtminstone inte helt ny. Jag tar ändå och publicerar det eftersom det kan vara intressant att ha frågan om färger och skugga noterad att hålla utkik efter.)

Skillnaden (om skillnad finns) tror jag är mer djup och klarare färger. Om så är fallet tror jag principen är riktig. Inte därför att den kanske syns bättre utan därför att loggan är lite mer positiv och glad.

Google satsar hårt på att vara ytterst enkel, diskret och seriös. Det är helt rätt. Men just i de små detaljera vinner de på att kommunicera glädje. Loggan de hade med Mäster Kong tyckte jag var perfekt på alla sätt:

  • Lite kinesiska tecken som väcker upp perception men utan att styra.
  • Det samma gäller bilden i sin helhet.
  • Färgvalet tror jag är väldigt lagom: uppfattas bra men utan att kännas obehaglig.
  • Färgerna tonar diskret ut i vitt.
  • Dessutom uppmuntrar den till ökad kunskap.

Läs mer om Google-loggan med Mäster Kong och ta dig en titt på den i:

Konfucianism och Taoism

Fler relaterade inlägg:

TV3 loggan är diskret tydlig

Nytt Nyttigt till iGoogle

OPhone Mini3i: Ny mobiltelefon med Android från Dell

Konfucianism tar över vid 30 år - 34 år

Ett intressant fenomen är att man oftast med ökad ålder gärna fastnar i det man är vad vid. Det är inte alls nödvändigtvis någon nackdel och balanser den dynamik och förändring ungdomen står för.

Ett välkänt exempel på det har vi i den musik vi föredrar. Ofta gillar man bäst att lyssna på musik från ungdomsåren eller med den likartad. På liknande sätt märker jag att helst föredrar att se ungefär samma gränssnitt på webbplatser och använder därför i första hand Google eller de nättidningar jag oftast läser. Det ligger helt enkelt en lite större kostnad att uppleva något nytt.

I de här två inläggen diskuterade jag konfucianism och pekade på hur jag med åren allt mer hamnar i konfucianism:

Konfucianism och Taoism

Värdet av "Tao" i Youtube

Jag tror det är vanligt och ett exempel på denna utveckling. Kanske träder dit in bit för bit så att man ungefär vid 30 år - 34 år transformeras till de konfucianistiska personlighetsdragen. Man föredrar ett lugnt liv utan att behöva engagera sig i förändring och snarast föredrar att slippa det.

Där i kan nog ofta med åren konkret sämre förutsättning finnas också. Ungdomar kan t.ex. välja att stå utomhus i kö för att få biljetter för att lyssna på ny musik. Några år senare i livet kommer de varken vilja lyssna på ny musik och ännu ens stå i kö utomhus dagtid någon längre tid.

Samtidigt bygger man med åren andra förutsättningar. Folk bildar vanligen familj vilket kräver andra uppgifter. I detta ligger med andra ord kanske snarast just en transformation än att man tappar förmåga.

Fortfarande att träna hjärnan är viktigt och blir viktigare åtminstone för närminne ju längre upp i åren man kommer. Tips på de tfinns i:

Träning av hjärna

Tetris tränar upp din hjärna

Hur har det gått med min jonglering?

Tränar min Intelligens! Inköpta prylar

Där tränar jag just nu med tetris och jonglering men det börjar bli dags att växla övning. Efter ett tag får de sämre effekt. Kanske schack igen? Eller Big Brain Academy på Nintendo DS?

Verkan av negativa ord i "subliminal perception"

2009-09-28

I en studie vi har ett färskt pressmeddelande om pekar man på att subliminal perception i genom att snabbt se ord kan ha verkan så länge de är "negativa":

Key To Subliminal Messaging Is To Keep It Negative, Study Shows

De skriver bland annat där testet och exempel på ord framgår:

In the study, Professor Lavie and colleagues showed fifty participants a series of words on a computer screen. Each word appeared on-screen for only a fraction of second – at times only a fiftieth of a second, much too fast for the participants to consciously read the word. The words were either positive (e.g. cheerful, flower and peace), negative (e.g. agony, despair and murder) or neutral (e.g. box, ear or kettle). After each word, participants were asked to choose whether the word was neutral or 'emotional' (i.e. positive or negative), and how confident they were of their decision.

Det här kan nog stämma även om jag aldrig tänkt på det. Åtminstone känns det så när jag testar lite själv genom att snabbt växla blicken. Ännu större påverkan fås säkert när negativa stereotyper blir utlösta.

Här på Pryltrend har vi diskuterat negativa stereotyper några gånger och senast i:

Stoppa negativa stereotyper i sju steg

Mer om "subliminal perception" på Pryltrend:

Kan "subliminal perception" påverka?

Utlöser Elton John en negativ stereotyp hos Kiki Dee?

Filmklipp på "Världens mesigaste tiger"

Jag tipsade om en ganska kul tiger i ett tidigare inlägg (ej längre publicerat) och skrev:

Metro rapporterar en kul nyhet om tigern Tanvir. Tanvir ska ha klättrat upp i hög träställning och vågade inte komma ner. Någon brandman som vågade plocka ner tigern hittade man inte. Skötarna fick vänta på att han övervann sin rädsla med hjälp av tiden och ett grishuvud: De skriver och citerar i sin tur en brittisk tidning:
Det var första gången han gick upp i tornet. Tidigare har han gått upp i ett 1,5 meter högt torn och det tog honom en timme att komma ner.
Det kan vi säkert alla lära oss något av. Höga torn ska vi inte gå upp i utan att tänka oss för.

Bilder på tigern finns i nyheten hos Metro:

Kul Mesig Tiger

Dagens Nyheter har också en nyhet om tigern och har dessutom ett filmklipp från TT:

Världens mesigaste tiger

Polisen har viktigare uppgifter än att jaga vin på frisörsalonger

För att polisen ska kunna ha förutsättningar att göra ett bra jobb måste en förståelse ligga att diverse i princip onödiga regler och lagar som genererar åtminstone tid för att ta emot anmälan tillsammans IT- och/eller pappersarbete faktiskt tar resurser från viktigt arbete.

I Metro har vi denna nyhet där en konsult känner sig upprörd över att enstaka frisörsalonger bjuder på vin:

Vin på hårsalongen kan vara olagligt

Här har vi något som är typiskt exempel på onödiga regler eller åtminstone en situation där resurser inte ska ödslas alls. På en frisörsalong kommer folk inte dricka mer än ett enstaka glas. Folk kommer inte heller in där för att dricka. Därmed finns inte några av de problem som fodrar att utskänkning annars är reglerat.

Givet det är konsulten i alkohollagar riktigt rolig när han utan argument menar att polisen ska starta en undersökning. Ska de spana runt genom att besöka en massa frisörsalonger? Vad tror han det kommer kosta? En effektiv polis handlar inte bara om deras utbildning, organisation eller deras anslag. Det handlar också om att vi måste ha en realistisk lagstiftning och där enstaka "missar" finns inte slösa bort polisernas timmar.

Julklappstips på Nyttiga dataspel

Nyttiga dataspel handlar numera ofta om:

  • Inlärningsspel
  • Motionsspel
  • Kunskapsspel
  • Träning av hjärnan

I listan tänker jag fylla på med nya spel fram till jul allt eftersom jag skriver inlägg om dem. Tipsa mycket gärna om relevanta dataspel! Gör gärna en kommentar. Jag hade också tänkt ha mer tänkt men det får vänta tills en annan dag känner jag. Också tack ytterligare en gång till mina diskreta vänner och den hjälp ni givit ett tag nu. En arbetssam tid men värdet det gav är enormt. Det är en enorm skillnad på en gång när man märker att det sista äntligen gick in i långtidsminnet. Som ett brus som försvinner.

Inlärningsspel

Inlärningsspel går ut på att lära sig eller bli bättre på något man kan göra utanför spelet. Dessa skiljer jag från kunskapsspel genom att det inte handlar just om faktakunskap eller räkna matematik.

Här har vi ett dataspel till Nintendo DS där man lär sig spela piano:

Läs mer i:

Lär dig spela piano med Nintendo DS

Motionsspel

Mest känd är givetvis Nintendo Wii. Till denna finns otaliga sådana och mest kända är Wii Sport och Wii Fit. Dessa i kombination räcker långt. Många inlägg och en diskussion om ämnet finns i:

Därför segrade Nintendo Wii i konsolkriget

Läsvärt är även:

Kan Nintendo Wii hjälpa barn gå ner i vikt? University of Derby undersöker

Nyttigt julklappstips - Wii Fit hjälper dig träna med egen fitnessinstruktör

Kunskapsspel

Ännu inga inlägg.

Träning av hjärnan

Otaliga inlägg med tips på produkter finns. Dessa täcker nog upp alla viktiga:

Tränar min Intelligens! Inköpta prylar

Träna arbetsminne med dataspel

Träna din hjärna med Nintendo DS & Brain Age

Träning av hjärna

Ursäkt

Editering. Läs istället:

Ursäkt för underliga inlägg

Dusty Springfield - Son of a preacher man

Dusty Springfield tror jag hör till en särskild grupp artister. Det verkar som vad hon spelat in tenderar att ha lätt för att nå nya generationer gång på gång? Men jag har inte kontrollerat att jag har rätt. I alla fall Son of a preacher man gjordes en cover på nyligen men nedan har vi den med Dusty Springfield:

Värdet av "Tao" i Youtube

Jag skrev dessa tre inlägg nyligen:

Youtube och brist på entropi för rekommendationer

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Konfucianism och Taoism

Låt oss utveckla tankarna om balans mellan konfucianism och taoism (och det är i sig egentligen transformativ taoism) genom att betrakta entropi i en tänkt mer utvecklad stokastiska process för Youtube Rekommenderas för dig.

Ett regelbaserat system

Vi har först och främst ett regelbaserat system. Detta tar entropi från explicit mätning av dessa faktorer eller likartade med (jag gissar vad som kan fungera):

  • Innehåll i spellistningar.
  • Vad och hur du röstat på musik.
  • Favoriter.
  • Sökhistorik lokalt (Youtube) och globalt (Google m.m.).
  • Känsloladdade ord du uttrycker i tweets och dyligt om ett filmklipp (förutsätter koppling tillbaka mot Google men jag har för mig att sociala media åtminstone numera är med på Google kartan även om jag ännu inte tittat på det).

Detta är indata till det regelbaserade systemet. Det kanske har regler som givet indata där du senaste 24 timmarna sökt efter musik med Madonna, lyssnat på Madonna, givit flera filmklipp högt betyg, stoppat in henne i spellistor o.s.v. ger resultatet att du får flera rekommendationer med henne.

Att besluta exakt vad som ska rekommenderas med henne är givetvis svårare och det kanske man kan se som ett subsystem. En självklar och enkel faktor är tiden. Om en användare huvudsakligen söker musik från 1980-talet känns det logiskt att prioritera sådana rekommendationer.

Detta är Konfucianism

Det regelbaserade systemet är ytterst tilltalande när det fungerar optimalt. Vi får rekommendationer vi är vana vid och som vi efterfrågar. Det är stabilt och balanserat. Detta är konfucianism.

Problemet med det är att det kan finnas massor på Youtube vi kanske gillar bättre men som vi aldrig kommer rekommenderas därför att entropin beslutas helt från vad vi redan föredragit. Entropin minskar och utvecklingen bromsas för att slutligen stanna.

Detta är Taoism

Lösningen på bristande entropi är taoism. Taoism introducerar nya tankar och idéer i systemet. Det får dig att titta på sådant du oftast gillar men utan tao aldrig skulle se. Ibland slår det fel men kanske tar dig en bit på vägen ändå. Tao är vägen som utvecklar dig men i din egen takt. Åtminstone när det verkar på en lagom nivå med konfucianism som grund.

Taoism när det löper amok är däremot inte bra. Entropi växer i systemet. Kaos uppstår. De flesta kommer tycka att de får obehagliga rekommendationer för underlig musik de verkligen inte gillar. Kanske blir de rent av upprörda av musiken och skriven en insändare om hemska filmklipp de "tvingats" se.

Vad kan driva Tao i Youtube?

Kontrollerad Tao ovanpå konfucianism kräver också indata. Inte i alla system av typen Youtube krävs faktisk mätning. Den sociala kontakten utanför systemet kan ge tillräcklig entropi genom att de rekommenderar musik till varandra i samtal, chatt, e-postar o.s.v. Erfarenheten på webben generellt är dock att detta inte är så himla effektivt. Folk rekommenderar och pratar stort om vad de själva gillar: böcker, musik, religion eller vad som helst. Men de gör missionerande utan tanke eller hänsyn till personen de rekommenderar det för. Mottagaren blir oftast istället skeptisk.

Vad man vill ha är explicit och implicit mätning som kan driva taoism kontrollerat så att det gynnar användaren. Det handlar om att gissa vad han vill se men inte redan sett och som är lagom nytt. Rekommendationer som utvecklar och för denne framåt på ett sätt denne gillar är målet. När det fungerar optimalt kan det vara närmast berusande och ger lyriskt trogna besökare.

Ögonblickets entropi

Det kan rent av handla om att systemet ska fånga upp en topp eller dal i humöret och ge några rekommendationer anpassade för det behovet. Klickar användaren snabbt mellan musiken i spellistan? Brukar han sällan göra det? Vilken musik brukar han då hamna på?

  1. Något lugnande mot stress?
  2. Något stimulerande mot prokrastinering?

Vid alternativ ett kanske inte bara en lugnande rekommendation är bäst utan det ska nog vara musik denne känner igen. För alternativ två ska det kanske vara en mer vågat ny rekommendation med stark känslomässig påverkan på faktorer motverkande prokrastinering.

Idéen att introducera entropi i systemet byggt på användarens känsla i ögonblicket går att föra hur långt som helst...

"Hard to the core, I feel the floor
When I'm on the stage, yo, yo'll ask for more"

Från: 2 UNLIMITED LYRICS

Men inlägget är redan ganska långt och bör ha illustrerat vad jag menar med balans mellan konfucianism och taoism.

Utlöser Elton John en negativ stereotyp hos Kiki Dee?

Jag undrar jag om inte Elton John 11 sekunder in i videon föga diskret utlöser en negativ stereotyp hos Kiki Dee. Här tänker jag kanske i bredare betydelse än vad det normalt används men jag tror det är exakt samma mekanism.

Vi kan i alla fall se att det där irriterar henne. Ett kort ögonblick släpper det när hon går in i studien kontrollerade ansiktsuttryck och hon uttrycker istället vad hon tycker kring det där tilltaget.

Relaterat:

Stoppa negativa stereotyper i sju steg

Konfucianism och Taoism

Google har de mest välgjorda målningarna på Google av och till. Det är så trevliga därför att de:

  • Sprider upplevelse av konst.
  • Uppmuntra kunskap genom att länka ett sökresultat relevant för motivet.
  • Gynna hjärnan via perceptivt stimulerande med ej störande intryck.

Idag hade vi detta underbara lilla konstverk...

På målningen har vi Mäster Kong. I mycket är skillnaden liten mellan konfucianism och taoism och jag hör nog mer till konfucianism än taoism. Principer jag menar är viktiga inkluderar:

  • Att visa respekt och artighet.
  • Dela sin välvilja till de som behöver den.
  • Att kunskap och träning.ska bättra människan.

Värdefullt i det kulturella arvet efter Mästaren är också att det viktigaste inte är att folk lär sig en massa färdiga svar utan att de noga tänker efter. Det viktigaste är inte att vad man själv tycker utan att man först noga tänker efter och sedan kommer fram till vad man tycker. I det ligger dessutom i transformation till dagens värld hänsyn till aktuell forskning snarare än myter. Skillnaden är ganska stor mellan att tycka utan att ha tänkt efter och vad man tycker efter att ha tänkt efter.

Problemet med konfucianism idag är givetvis att lärorna missbrukas och förvrängs av diktatur. Även upplever jag att lärorna har fel i mycket kring hierarki och där har taoism viktigt värde för att balansera det inflytandet.

Musik kopplat till Minnen och Känslor

Nu har vi tittat på musik och känslor ett tag på Pryltrend och säkert bitvis tämligen förvirrat. Ett om detta väldigt intressant pressmeddelande rörande en studie hittade jag precis:

Brain Hub That Links Music, Memory And Emotion Discovered

Där skriver man:

"The region of the brain where memories of our past are supported and retrieved also serves as a hub that links familiar music, memories and emotion."

Detta kan förklara varför musik kan utlösa minnen och känslor från det förgågna. På samma sätt varför musik kan vara användbart för att hämta upp minnen som p.g.a. känslor ogärna vill komma fram.

Mer musik och känslor på Pryltrend

Ett stort antal bra artiklar finns på UNT och kan hittas i inlägget:

Läsvärt om Musik och Känslor

Många intressanta inlägg om området på Pryltrend går att nå via:

Faktor i Hit-musik

Läsvärt om Musik och Känslor

2009-09-27

Jag tog mig precis en titt hur den positiva effekten vissa dataspel kan ha på hjärnan bevakas i svenska tidningar:

Nyttiga Dataspel hos våra tidningar

Den här gången nöjde jag mig med den bevakning som hittades direkt i Google Nyheter på sökorden "musik + hjärna" och "musik + känslor. Medan artiklarna om dataspel och hjärnan var få och ganska gamla hittade jag flera väldigt bra artiklar om musik och känslor. Alla av de bästa har vi hos Uppsala Nya Tidning:

När orden inte räcker till

Musik peppar till stordåd

Musiken är en kreativ motor

Så stark är musikens kraft

Tränaren: "Musik avleder från ge upp-känslor"

Området har också bevakats här på Pryltrend och mycket bra hittas i:

Faktor i Hit-musik

Nyttiga Dataspel hos våra tidningar

Jag var intresserad av att se i vilken utsträckning våra svenska tidningar uppmärksammar nyttiga dataspel och tog mig därför en titt. Sådant ska man givetvis egentligen göra ganska seriöst men jag nöjde mig några snabba sökningar med Google Webbsökning och Google Nyheter.

Mitt allmänna intryck är att få nyheter uppmärksammas. Där är naturligt svenska leverantörer mer synliga.

DN hade ett stort seriöst material och däribland:

Gympa för hjärnan gör dig smartare

Strokepatienter kan få hjälp av dataspel

Dataspel förbättrar strokepatienter

Hos SVD verkade ganska många nyheter om dataspelandets inverkan finnas. Både när det gällde positiv och negativ verkan liksom debatt. En av dom var:

Spel tränar hjärnan hos barn med ADHD

IDG verkade ha väldigt lite material men kanske är det en mycket större allmän bevakning av dataspel som gör dessa nyheter svårare att hitta? Följande hittade jag:

Han sätter hjärnan i fokus
(Även en i CS på totalt fyra rader som refererade en utländsk tidning utan länk hittades.)

Hos SR hittades denna:

Svåra minnen kan försvagas

Relaterat på Pryltrend

Inlägg på Pryltrend om nyttiga dataspel inkluderar:

Forskning om dataspel och kognitivförmåga undersöks med amerikanska stimulanspengar

Tetris tränar upp din hjärna

Ännu fler inlägg på Pryltrend om detta ämne hittas via:

Träning av hjärna

Tips på Brain fitness

Hunch besvarar frågor men klarar inte musik

I många frågor är det inte helt lätt att fatta ett rationellt beslut. Att fråga någon ger heller inte alltid ett bättre svar därför att de kanske inte vet mer än du gör. Att slumpa ett svar är ju det samma som att inte fatta ett beslut. Horoskop kan ha värde om man utnyttjar det inte annat än till att ifrågasätta den tolkning man gör för att se ev. felaktiga förutfattade meningar man har.

Ett till alternativ är hunch startad av Stewart Butterfield som var mer och grundade den omåttligt populära fotosajten Flickr:

www.hunch.com

Vad gör Hunch?

Hunch kommer ställa tio eller färre frågor och därefter erbjuda en lösning på det du söker svar på. Sajten arbetar också mycket aktivt med att samla kunskap om din person genom att ställa dig inför olika alternativa svar på frågor. Därmed bygger den kunskap om vad för typ av lösningar du föredrar på problem.

Kunskapen om din person gör att när du ställer frågor kan den koppla samman dig med personer som föredrar samma saker men har konkret kunskap du saknar.

Rätt Musikvideo?

Jag ställde frågan music video efter att ha besvarat ordentligt med frågor tänkta att se vad jag gillar rent allmänt. Ingen av dom frågorna rörde dock musik. Jag tog fram de rekommendationer jag fick på Youtube och lyssnade på dem. Här har vi dessa och om jag tyckte att det gav något att titta på dem.

Svar ett gillade jag inte:

Inte heller rekommendation två tycker jag var något:

Inte heller denna:

Jag såg heller ingen "bra" musik i övrigt. Inte heller när jag sökte på music. Min gissning är att detta är en god indikation på att algoritmen hunch använder har en lång väg att gå.

Relaterade inlägg på Pryltrend

Att bygga upp kunskap om användarnas person är något som numera inte är helt ovanligt. Jag tror det kommer bli vanligare och vanligare, och att vi därmed får en bättre webb. Detta diskuterades tidigare i följande inlägg där Google Youtube användes som exempel:

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Stoppa negativa stereotyper i sju steg

Kvinnor har bättre impulskontroll. Det gäller inte minst under de yngre åren. Jag tror skillnaden åtminstone när neuropsykiatriska funktionshinder minskar upp till medelåldern. Därmed inte sagt att det är en odelad positiv fördel och män har en del andra egenskaper som är fördelar. Vad som här är genetiskt, kulturellt respektive beror på negativa stereotyper är svårt att avgöra.

När jag en gång lämnade över ett förtroendeuppdrag i en hobby där jag själv helt kunde avgöra vem jag lämnade över det till ville jag därför ha en kvinna. Andra faktorer jag utvärderade förutom impulskontroll jag sökte bland ett fåtal också mycket hög intelligens och god kreativitet vilket där var möjligt p.g.a. föreningens inträdeskrav.

Problemen negativa stereotyper orsakar kvinnor

Kring alla dessa tre faktorer upplever jag att kvinnor ofta har större potential än män. Ändå är det vanligt att det inte kommer fram. Där är orsaken troligen ofta just negativa stereotyper. Att dessa kan ha enorm påverkan är nu dokumenterat i studier. Särskilt förvånande i dessa var också hur lätta de är att utlösa. För information om det rekommenderas följande artikel jag skrev och nyligen uppdaterade:

Malcolm Gladwell - Outliers

Artikeln diskuterar boken Outliers skriven av välkända Malcolm Gladwell. Boken diskuterar mer generellt kulturell påverkan på framgång. Där är negativa stereotyper väldigt relevant och jag diskuterade därför det och tog hans tankar längre utifrån aktuell forskning.

Att bromsa negativa stereotyper

För en kvinna kan vi från forskningen inse att deras framgång ofta mycket enkelt kan hållas tillbaka genom att utlösa negativa stereotyper. I flera kulturer sker det systematiskt. Sådant även när det är ej systematiskt eller medvetet riktat kan orsaka problem för alla kvinnor. Problemet är givetvis större för en kvinnlig chef som folk medvetet kan försöka stora "funktionen" hos för att vinna fördelar.

Kunskap hur man står emot negativa stereotyper är därför bra att känna till. Vad som fungerar kan säkert variera och egna tester är därför bra. Följande åtgärder tror jag dock är värda att testa:

1. Medvetenhet om problemet är nödvändigt. Forskning visar att även när negativa stereotypers verkan har dokumenterats vetenskapligt hos en person förnekar de ofta att detta haft någon effekt. De tycker att det är mer förnedrande att de är så lätta att manipulera än att de istället är riktigt dåliga på något.

2. Medvetenhet om problemet gör det möjligt att se när de påverkar och därmed följa hur olika åtgärder påverkar deras verkan.

3. Att argumentera mot en negativ stereotyp tror jag kan ha värde åtminstone hos alla som inte lider av depression m.fl. likartade sjukdomar. Lär känna argumenten som bevisar att det är felaktigt och lär dig väcka deras påverkan nästan automatiskt.

Till exempel finns ingen seriös forskning som visat att kvinnor är sämre i matematik. Tvärtom när man tar hänsyn till kulturella faktorer visar det sig inte stämma.

4. Den metod med Zen jag beskrev avseende påverkan från trender är värd att testa:

Zen ökar din motståndskraft mot trender & distraktion

Detta därför att det handlar om samspelet mellan perception och arbetsminne enligt de definitioner jag gav i:

Kan "subliminal perception" påverka?

Vidare för artikeln ovan är det möjligt att det beskriver samma "problemområde" och den bör därför läsas.

5. Från att det handlar om arbetsminne (enligt min definition) gör att vi inser att träning av arbetsminne kan fungera. Där finns tips i:

Träning av hjärna

Träna arbetsminne med dataspel

Jag tror också starkt att jonglering är bra och att det stärker just rätt delar av hjärnan:

Jonglering stärker hjärnan hos både äldre & yngre

Betänk här att negativa stereotyper visat sig just försvaga arbetsminne:

Multiple social identities and stereotype threat: Imbalance, accessibility, and working memory.

6. Vidare tror jag att ett positivt humör är till stor fördel. Allmänna åtgärder i självhjälpsböcker kan säkert ha viss verkan. Även träning av hjärnan kan ha verkan enligt:

"Brain fitness" gör dig gladare

7. Fysisk träning för att stärka koordination och balans tror jag också är utmärkt enligt dåligt uppbyggda teorier:

Tigrar har högst IQ

På samma sätt som att tigrar har större hjärna än lejon tror jag att tigrar lättare står emot negativa stereotyper (om de är relevanta för kattdjur vilket jag tror att de är i bredare betydelse för de i hjärnan funktionella delarna).


Foto: Keven Law, Licens: Creative commons by-sa 2.0

E-Type - Set the World on Fire

Set the World on Fire är ytterligare en hit med E-Type väldigt lika de två diskuterade i:

E-Type - This is the way

Just de känslor som Set the World on Fire spelar på hör ungdomen och de yngre vuxen-åren till. En dag vaknar man upp och upptäcker att man blivit för gammal.

Ace Of Base - Living In Danger

Låt oss ta ett sista exempel på den starka likheten över musiken hos Ace Of Base innan vi helt lämnar dom. Tidigare hade vi följande två exempel:

Ace of Base - Cruel Summer

Ace of Base

Ace of Base - Cruel Summer

Ace of Base upplever jag precis som E-Type har ganska många likheter genom den musik de gjort. Vi hade exempel på detta tidigare i:

E-Type - This is the way

Ace of Base

Här har vi ett till exempel med Ace of base med Cruel Summer:

En skillnad mellan E-Type och Ace of Base kanske var att Ace of Base mycket efter respektive prestationstopp snabbare tappade kvalitet.

The Cardigans - My Favourite Game

The Cardigans med My Favourite Game som kom 1998 på Gran Turismo:

Lyriken finns här: The Cardigans - My Favourite Game Lyrics

E-Type Live - Megamix

2009-09-26

E-Type har jag ett par inlägg om där jag gjorde en (amatörmässig) "analys" av musiken:

E-Type - This is the way

E-Type - Here I go again

Här har vi nu ett E-Type live och både inspelning, musik och sång är ovanligt bra:

Imponerande energi att orka hoppa runt så där på en scen. Själv känner jag mer och mer motivation för att ta det lugnt.

Senaste inlägg innan:

I Only Want to be with You

Artiklar om musik på Pryltrend:

Faktor i Hit-musik

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Kan "subliminal perception" påverka?

Beskrivande text viktig för Rekommenderas i Youtube

Den här trevliga rekommendationen fick jag i Rekommenderas för dig:

Kanske lite Abba-varning d.v.s. att hit-faktor lutar nedåt ungefär som de sjunger för snabbt.

Hur som helst är frågan varför den här rekommendationen kom därför att titeln har ingen hög relevans t.ex. mot artist vilket jag märkt Youtube väster stor betydelse vid. Orsaken är sannolikt den beskrivande texten:

"I Only Want To Be With You (Romantic Song) Best Version: By Samantha Fox Lyrics: I don't know what it is that makes me love you so I only know I never wanna let you go."

Från: I Only Wanna Be With You - Best Version

Där har vi ett artistnamn Samantha Fox vilket jag ju sökt en del på efter att jag upptäckte hit-faktor via hennes debut:

Samantha Fox - Touch Me (I Want Your Body)

Faktor i Hit-musik

Ska jag ge visdom om förhållanden tror jag sådant handlar mycket om lugn och ro. Man blir helt enkelt för gammal för att ständigt jaga så slår man sig till ro. Sådant som kändes viktigt förr upplevs mindre betydelsefullt än ett lugnt hemmaliv. Det är mycket besvär man direkt slipper i ett långvarigt förhållande.

Det var lite som jag tänkte när jag såg att Jan Guillou riktade in sig på en lugnare karriär när han kom ungefär i min ålder. Man börjar värdera hemmets avkoppling mer.

Youtube och brist på entropi för rekommendationer

Ibland har jag märkt att fenomenala Google Youtube fastnar och växlar mellan ett fåtal tillstånd. Jämför med en stokastisk process (den kan säkert kan beskrivas som sådan) vilken hamnat i "rundgång". Entropin har tagit tar slut?

Kanske skulle det hanteras helt enkelt genom att bara lägga in slumpmässighet när det händer? Eller ännu bättre använda temporala samband för musklick givet att man tidigare skattat det mot samband i en över hur de ytterst grovt motsvarar stämningsläge på efterfrågan musik. Eller vad man nu vid enkla mätningar klarar att se ett samband som går att översätta till en hyggligt enkel karta. Nästan vad som helst som är rimligt är ju bättre än rekommendationer man redan sett och då valt att inte klicka på.

Sökning på några låtar jag redan tidigare har i spellistor och/eller favoriter gav mig den här live-inspelningen med Madonna i Material girl. Det var den rekommendation jag valde att lyssna på. Den har jag också sedan tidigare i som favorit eller i någon spellista men inte just denna live-inspelning som typiskt Madonna är pedantisk välgjord.

Trots att lyriken är så enkel är den i Madonnas framställning ytterst kommunaktiv. Den vers som nog är mest "extrem" är:

"A material, a material, a material, a material world

Living in a material world [material]
Living in a material world"

Från: Madonna - Material Girl Lyrics

Några fler tankar om musik och Youtube:

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Ännu mer musik på Pryltrend:

Kan "subliminal perception" påverka?

Faktor i Hit-musik

Britney Spears - Radar

Rätt Mediaspelare i julklapp

E-Type - This is the way

Samantha Fox tema på Pryltrend

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

En trevlig funktion på YouTube är Rekommenderas för dig. Utifrån mätvärden Youtube gör genererar den förslag på filmklipp du kan vara intresserad av. Det hela fungerar ganska bra även om det säkert kommer bli ännu bättre med tiden. Funktionen är dessutom tror jag representativ för en större förändring som nu börjar bli märkbar på nätet. Youtube Rekommenderas för dig är därför intressant att ta sig en närmare titt på.

En enklare webb med intelligenta sajter

Att sajter och produkter på nätet gör implicita och explicita mätningar av surfare har förekommit nästan sedan "internet-starten". Tidigast var kanske webbservrarnas logglistor? Förr skedde det mer eller mindre uteslutande utan märkbar nytta för surfaren. Det förändras nu väldigt snabbt.

Implicita och explicita mätningar av surfare blir vanligare och gör det möjligt att förenkla webben. Övertiden lär sig systemet vad du vill ha i olika situationer, hur saker ska presenteras m.m. Det spar tid, gör att du får en mer positiv upplevelse och ger en övergripande feedback som tidigare kan flagga problem.

För att förstå vad implicita och explicita mätningar är kan vi titta just på Youtube. Exakt vad Google mäter där för att generera förslagen i Rekommenderas för dig vet jag inte men man kan gissa.

Explicita mätningar

Explicita mätvärden är mätvärden där du medvetet gjort ett val. Närmast har du besvarat en fråga. På Youtube kanske det handlar om:

  • Betyg man givit andra filmklipp.
  • Filmklipp man har i spellistor.

Explicita mätningar har en vissa välkända generella begränsningar:

  • Genomtänkta beslut enligt forskning behöver inte spegla vad vi egentligen "tycker" i vardagen. För filmklipp som är snabb uppfattning kan det kanske ha betydelse.
  • Dessutom kan vi lätt fastna i våra åsikter där vi tränar systemet till hela tiden tycka smala och smala utan att något nytt kommer in.

Ändå kan det nog fungera bra på Youtube eftersom jag tror att de flesta röstar snabbt utan genomtänkt reflektion.

Implicita mätningar har också värde

För att komma ifrån problemet att man som det ofta (felaktigt) uttrycks ljuger för sig själv blir implicita mätningar allt vanligare. Det gäller inom psykiatri, reklam och på webben, och säkert mycket mer.

Implicit mätning kan handla om att man mäter utan att du är medveten om det. Det kan även handla om att man gör en mätning där populationen tror att en sak mäts medan man egentligen tittar på något annat.

Om implicita mätningar används på Youtube vet jag inte men jag misstänker att det inte sker för Rekommenderas för dig. Jag ser ingen anledning till att de skulle använda det och tror det är svårt att göra bra. Dessutom tror jag explicita mätningar räcker långt. Däremot kanske det skulle vara användbart i styrning av hur gränssnittet ser ut?

Enkla förbättringar av Rekommenderas för dig

En enkel förbättring av Rekommenderas för dig tror jag både löser två och ger större värde. Problemen jag upplevt är:

  • Nu kan man få upprepade förslag på inte samma filmklipp men med samma "motiv". T.ex. live-inspelning av samma artist av samma låt men vid olika tillfällen.
  • Du kan få vad jag uppfattar som "ämnesgrupper" också ointressanta.

Varför inte ha en markering på respektive ruta för filmklipp som indikerar att förslaget inte uppskattas? Inte bara bör det lösa problemen ovan utan ger ett allmänt explicit negativ mätvärde. Det kanske tillför värde till i övrigt ev. bara positiva mätvärden?

Vad fick jag förslag just nu?

Ett av förslagen var Britney Spears Womanizer. Där kan man gissa att förslaget genererades från att jag gav högt betyg på och lade till i spellista:

Britney Spears - Radar

Lyriken till den har vi förövrigt här:

Britney Spears : Womanizer Lyrics

Och själva filmklippet:

Passade ganska bra? Först har vi en senare låt med Britney Spears förföriskt förföljande och sedan här där hon upplever motsatsen. Det är en nog en orsak till att hon är så oerhört populär: Att hennes liv har så många tydliga föränderliga toppar och att de alltid blir dokumenterade i media. Dessutom fångar man utmärkt upp det i musiken hon spelar in och officiell video.

Just det här förslaget visar också hur kul det kan bli med Rekommenderas när det fungerar bra och man får tydliga samband. Gissningsvis är det ännu roligare för kul filmklipp men jag har knappt använt Youtube till annat än just musik. Om några år kommer vi ha mycket sådant här på webben och populärast tror jag att det kommer vara just för nöje. Det kommer ge oss en mycket trevligare och roligare webb.

Optimal mätning för förslag på musik

Kan man fånga känsloläget i musiken och också använda det snarare än bara text är det givetvis det bästa åtminstone för musik. Musik handlar om känsla. Vi lyssnar på musik därför att det påverkar känsla. Vidare behöver man klara att fånga vad personen allmänt gärna söker här. Kanske också att man kan fånga upp humör och rekommendera utifrån det? Detta kanske inte är helt lätt och jag tror inte Youtube är i närheten av att klara detta än. Här har vi kanske en faktor :-D

Faktor i Hit-musik

Vidare har vi den kulturella anpassning av det grundläggande språket musik har. Du kan t.ex. föredra konstant genom stora delar av livet musik från ganska långt tillbaka när du var ung. Detta bör säkert ge värde att fånga upp men det kan inte vara särskilt svårt Det bör räcka långt endast med tabeller över musiken.

Relaterat på Pryltrend

Följande inlägg diskuterar perspektiv påverkan vilket jag tror är viktigt för sådana här system:

Kan "subliminal perception" påverka?

TV3 loggan är diskret tydlig

Rätt Mediaspelare i julklapp

Att mediaspelare är duktiga på musik är som jag skrev i förra inlägget viktigt:

Att mediaspelare är duktiga på musik menar jag hur som helst är viktigt och orsaken diskuterade jag nyligen i:

TV OnDemand måste orka till Nöje OnDemand

Användarna efterfrågan enkelhet och en pryl i hemmet för film, musik m.fl. digitala nöjen är därför framtiden. Snart laddas musik ner i mediaspelare kopplad både till TV och riktiga högtalare i "alla" svenska hem. Leverantörer sena med mediaspelare med bra musik riskerar helt i onödan sin försäljning.

Från: OnDemand kräver Mediaspelare duktiga på Musik

Den mediaspelare som var bäst i testet på IDG som refererades var Netgear Eva 9150. Låt oss därför ta oss en titt på den och se hur redo den är inför Nöje OnDemand.

Vad klarar Netgear Eva 9150?

De viktigaste funktionerna när det kommer till Nöje OnDemand har hos Netgear Eva 9150:

  • Spelar upp på HDTV.
  • Klarar att spela upp video, MP3 och digitala foton.
  • Kan hämta från PC, Mac eller lagringsenhet på nätverk (NAS).
  • Det går att strömma media direkt från internet inklusive MP3.
  • Har två USB-portar.
  • Trådlöst nätverk av typen 802.11n (snabbt).
  • Det går att lagra upp till 500 Gb HDD.

Mediaspelaren har många fler funktioner som kan vara användbara och du hittar dessa hos Netgear:

Netgear EVA9150

Rekommenderat pris är 4 500 kr. I listan hos sajt för prisjämförelse sågs dock en leverantör som tog 3917 kr och som också hade två i lager.

Testet av Mediaspelare

Här finns IDS's test att läsa:

Spelarslaget

Fler Julklappstips

Varje år brukar vi försöka hitta populära julklappar på Pryltrend. Intressant är det som indikerar något nytt och där kan kul saker dyka upp. Vid jul satsar folk gärna lite pengar på att handla. Vad det blir är delvis resultatet av allt som hänt under året och delvis på snabba händelser nära julen.

Första tankar på vägen mot årets julklapp har vi i:

Hälsosamma Julklappar mot Influensa

Vad blir årets julklapp 2009? Första tankar

Mer Musik på Pryltrend

Ännu fler inlägg om musik:

Faktor i Hit-musik

Kan "subliminal perception" påverka?

Bonnie Tyler - Holding Out for a Hero - Dans mot förtryck